Hlavní obsah

Milión nakažených virem HIV. V Rusku se šíří epidemie AIDS

– Moskva

V Rusku rychle přibývá nakažených virem HIV. Počet nakažených dosáhne podle oficiálních údajů brzo miliónu. Nerostou však prostředky na jejich léčbu a tak se mnohým nedostávají léky, další musejí přecházet na levnější domácí preparáty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV

Článek

„Počet registrovaných nakažených HIV dosáhl 950 000. V prvních šesti měsících roku 2015 bylo registrováno 40 000 nových případů, takže je velmi pravděpodobné že v roce 2016 nebo dokonce na konci roku 2015 budeme mít registrovaného milióntého pacienta,“ řekl šéf moskevského federálního střediska pro boj s AIDS Vadim Pokrovskij webu Moscow Times. Dodal, že skutečný počet nakažených ale bude vyšší, cca 1,3 miliónu.

Růst počtu nakažených podle něj vede k tomu, že chybějí léky. Na jejich nedostatek si stěžovali pacienti v třiceti ruských městech. „Počet pacientů s HIV roste rychleji než fondy na financování léčby. Přispívá k tomu zhoršující se ekonomická situace,“ dodal Pokovskij.

Zvlášť obtížná je situace na Krymu, zejména v Sevastopolu, kde se přechází z odlišného ukrajinského systému léčby na ruský.

Lepší ruské léky než žádné

Minulý týden představitelé ruského zdravotnictví oznámili, že budou nahrazovat zahraniční léky domácími. Obhájci práv nakažených okamžitě upozornili, že si pacienti stěžují, že tyto léky jsou neúčinné a mají nepředstavitelné vedlejší účinky. Někteří si však ruské léky chválí. Většina se však shoduje, že i ruské léky jsou lepší než žádné.

Ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová už řekla podle webu Sputnik, že se situace musí řešit: „Potřebuje vytvořit jednotný federální registr HIV nakažených, který by nám umožnil optimalizovat distribuci.“ Vyzvala i pro standardizaci statistických hlášení, aby odpovídaly mezinárodním zvyklostem, což by Rusku umožnilo přístup do zahraničních statistik.

Situace v Rusku je zlá, ale zdaleka ne tak jako Indii nebo v afrických zemích. Alarmující je zejména v Indii, která měla už v roce 2013 třetí největší počet nakažených, celkem přes dva milióny, a třetí největší počet úmrtí na AIDS. Horší je situace už jen v nejvíce postižené JAR s více než šesti milióny nakaženými a v Nigérii se třemi, kde je nejvíce obětí nemoci. Kromě Indie jsou v desítce nejpostiženějších zemí jen africké státy.

Celkově je ve světě registrováno 37 miliónu lidí nakažených HIV, z nichž polovina bere léky proti retrovirům. V roce 2014 byl počet nově nakažených cca dva milióny, uvedla Světová zdravotnická organizace. Nejvíce postižená je subsaharská Afrika, kde žije 26 miliónů nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám