Hlavní obsah

V Británii spadl americký hornet, jeho pilot zahynul

• Aktualizováno

Na jihovýchodě Velké Británie se ve středu zřítilo americké bojové letadlo. Havárii v hrabství Suffolk oznámila britská policie s tím, že se zřejmě zřítil stroj F-18 Hornet. Potvrdila i smrt pilota. Na místo byli přivoláni záchranáři a hasiči.

Foto: Profimedia.cz

F/A-18 D Hornet americké námořní pěchoty po startu v Iráku

Článek

Stroj se zřítil v 10.30 místního času (11.30 SELČ) u Mildenhallu. Po dopadu nezačal hořet. „Máme dvě posádky na místě, ale není tu žádný hasební zásah,“ uvedl mluvčí hasičů z Cambridgeshire.

„Podrobnosti jsou v tuto chvíli nejasné,“ uvedla policie. Později ale podle BBC potvrdila, že při havárii zahynul pilot amerického námořnictva.

Britské letectvo RAF původně uvádělo neověřenou zprávu, že se pilot zachránil, protože se katapultoval. Podle webu Metro mu ale katapultáž život nezachránila.

Havarovaným letounem má být jednomístný F/A-18 Hornet amerického námořnictva, uvedl zdroj pro agenturu Press Association. Byl nasazen na Blízkém východě a vracel se se skupinou pěti dalších strojů do USA.

Nepotvrzené zprávy, že USMC FA-18 Hornet havaroval na SV od Lakenheathu, VB. Pilot se prý katapultoval a je v pořádku. Držíme palce.

Osm kilometrů od místa nehody je letecká základna britského letectva RAF Lakenheath, kde také působí Američané. Letoun se zřítil krátce po startu, potvrdila mluvčí základny Amanda Sampsonová.

Americké letouny jsou zapojené na Blízkém východě do akcí proti Islámskému státu v Sýrii i v Iráku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

RAF na svém twitterovém účtu uvedla, že ostatní hornety se vrátily na letiště.

Lakenheath je největší základnou amerického letectva USAF v Anglii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bojový letoun F/A-18 startuje k pozicím Islámského státu v IrákuVideo: Reuters

Související téma

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

F/A-18 Hornet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám