Hlavní obsah

Stropnický v tom zůstal sám. Rusko i Maďarsko popřelo jeho slova o ruské podpoře migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Budapešť/Praha
Aktualizováno

Rusko odmítlo tvrzení českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO), že Moskva financuje příliv běženců přes Balkán do Evropy. Podle Kremlu je Stropnického výrok nepodložený. To potvrdilo i maďarské ministerstvo obrany, od něhož prý Stropnický informace převzal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Pokud takové výroky opravdu padly, pak jsou přinejmenším podivné,“ prohlásil na adresu českého ministra mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a dodal, že nařčení je nepodložené.

Stropnický pro sobotní vydání MF Dnes uvedl, že mu o ruském sponzorování uprchlické vlny řekl během čtvrtečního jednání ministrů obrany NATO v Bruselu jeho maďarský protějšek István Simicskó. „Od maďarského ministra obrany mám informaci, kterou nemohu stoprocentně potvrdit, ale nemám důvod jí nevěřit, že na území Balkánu byly v nemalém množství přistaveny autobusy,“ prohlásil.

Podle maďarské obrany se ale jedná o omyl. „Na čtvrtečním jednání ministrů obrany NATO v Bruselu byla řeč všeobecně o účasti Ruska v konfliktu v Sýrii. V této souvislosti se objevily informace, že v důsledku zásahu Ruska se může zvýšit migrační tlak na Evropu,“ uvedlo maďarské ministerstvo obrany pro server index.hu.

Současně připustilo, že po společné schůzce ministrů došlo k bilaterálnímu jednání ministrů obrany České republiky a Maďarska, ale ani při něm zmiňované výroky nepadly. „Maďarský ministr obrany István Simicskó tam neřekl slova, která mu připisuje jeho český kolega,“ dodal resort.

Stojí si za svým

Podle ministra Stropnického ale informace v Bruselu opravdu zazněla.

„Informace zazněla v rámci neformální debaty několika ministrů mezi jednáními v Bruselu. Není důležité, kdo s ní přišel, ale to, že tady takové znepokojivé informace jsou,“ uvedl pro Novinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám