Hlavní obsah

Francie fackuje východ Evropy a sama zavřela část hranice jako první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Stanový tábor zhruba stovky běženců vyklidila ve středu italská policie na hranici s Francií. Ta hraniční přechod před běženci uzavřela už před několika měsíci, i když kritizuje, že tak činí Maďarsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyklízení tábora u italsko-francouzských hranicVideo: Reuters

 
Článek

„Policie blokuje hranici. Snídáme na skalách, zpátky nejdeme,“ uvedli podle agentury Reuters místní aktivisté na Facebooku. Doplnili, že někteří běženci na protest demonstrativně skákali do moře.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Italská policie s běženci u přechodu na hranici s Francií.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Italsko-francouzské pomezí u Ventimiglia na břehu Ligurského moře

Běženci se hromadí na italsko-francouzské hranici u města Ventimiglia na pobřeží Ligurského moře od června. Francie tedy byla první zemí schengenského prostoru s unijním azylovým systémem, která přestala běžence přes svou hranici pouštět. Přílišné kritiky ze strany EU se jí přitom nedostalo. Stěžovali si naopak Francouzi na Italy, že běžence jen pouští dál.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Migranti se protestně uchýlili na pobřežní skaliska.

Francie ve sporu s Itálií argumentuje tím, že podle unijních pravidel za ně nese odpovědnost sousedská země. Takový postoj ovšem následně Paříži nebránil v kritice východoevropských zemí včetně České republiky, které trvají na dodržování zásad schengenského systému, odmítají kvóty pro přerozdělování uprchlíků nebo dokonce obnovily ostrahu svých hranic, jak to udělalo Maďarsko. [celá zpráva]

Do Itálie letos dorazilo přes Středozemní moře už více než 130 000 migrantů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám