Hlavní obsah

Maďarsko schválilo další zákon, může zavřít hranici s Chorvatskem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarský parlament v úterý schválil novelizace několika zákonů, které otevírají možnost uzavření hranice s Chorvatskem. Pro návrh hlasovalo 136 poslanců, proti 26. Počet migrantů, kteří dorazili na území Maďarska, druhý den po sobě klesl.

Foto: MTI

Výstavba bariéry na maďarsko-chorvatské hranici

Článek

Jakmile novelizace vstoupí v platnost, na chorvatsko-maďarské hranici může nastat stejná situace, jaká vládne od 15. září na hranicích se Srbskem. Každé ilegální překročení hranice by bylo trestným činem a maďarské soudy by případy projednávaly ve zrychleném řízení.

Zároveň by byly na hranicích vytvořeny tranzitní zóny, kde by běženci mohli legálně požádat v Maďarsku o azyl. Maďarská média tuto situaci označují slovním spojením „právní uzavírka hranic“.

Foto: MTI

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici zatím není dokončena.

K tomu, aby tato uzavírka fungovala, chce Maďarsko dobudovat bariéru na společné hranici s Chorvatskem. Bude stejná, jaká se už osvědčila na maďarsko-srbské hranici. Tento zátaras však zatím pouze odklonil běžence směrem na Chorvatsko, odkud pokračují dál do Maďarska, Rakouska a Německa.

Počet nově příchozích klesl

Počet migrantů, kteří dorazili na území Maďarska, druhý den po sobě klesl. Místní policie v úterý uvedla, že v neděli překročilo hranice 6627 osob a v pondělí 5335 běženců. V sobotu to bylo ještě 9472 uprchlíků.

Naprostá většina migrantů přichází z území Chorvatska a z Maďarska pokračují dál do Rakouska a Německa. Od začátku roku prošlo územím Maďarska 280 tisíc běženců z Blízkého východu, Asie a Afriky.

Podpora Orbána stoupá

Migrační krize přináší zisky maďarské vládní straně FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Podle aktuálních průzkumů ho podporuje 34 procent Maďarů.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruselu

Agentura Nézöpont upozornila, že tak vysokou podporu měl FIDESZ naposledy před rokem. Pak následovalo oslabení pozice strany pod vlivem pokusu vlády zdanit přenos dat po internetu, zavedení nových dálničních poplatků a zavedení zákazu nedělního prodeje.

Přišla však migrační krize, Orbánův rozhodný postoj, výstavba bariéry na srbské a chorvatské hranici a karta se začala obracet.

Extrémně pravicovou stranu Jobbik by volilo 17 procent Maďarů. Maďarská socialistická strana by získala osm a Demokratická koalice expremiéra Ference Gyurcsánye pět procent hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám