Hlavní obsah

Utečenců procházejících Maďarskem o víkendu mírně ubylo

Proud utečenců v Maďarsku o uplynulém víkendu mírně zeslábl, podle tamní policie jich v neděli do země přišlo 6627. Pokles počtu běženců zaznamenali i v Srbsku, byť „exodus trvá” - v Preševu je o čtvrtinu méně lidí, než tomu bylo před pár dny, uvedla na svém webu televize B92 s odvoláním na humanitární pracovníky.

Foto: MTI

Migranti čekají na srbské straně

Článek

Drtivá většina uprchlíků, kteří v neděli do Maďarska dorazili, přišla opět z Chorvatska. Maďarsko-chorvatské hranice jich překročilo 6428, zbytek se na maďarské území dostal přímo ze Srbska. Minulý týden přicházelo do Maďarska denně více než 8000 lidí. Ještě v sobotu tamní úřady hlásili téměř 9500 nově příchozích migrantů.

Celková víkendová bilance, včetně údajů za pátek, činí 24 258 uprchlíků. Prakticky všichni míří přes Rakousko dál do Německa a na sever Evropy.

Podle maďarských úřadů od letošního ledna bylo v zemi zaregistrováno 275 407 běženců, z nichž jen nepatrný zlomek projevil přání v zemi zůstat.

V Srbsku, které je další tranzitní zemí pro migranty utíkající z Blízkého východu, Asie a z Afriky před válkou či bídou na cestě za lepším životem, zaznamenali od začátku roku kolem 200 000 uprchlíků. Podle ředitele Střediska pro ochranu a pomoc žadatelům o azyl Radoše Djuriče z tohoto počtu 140 000 lidí požádalo o azyl, ale téměř všichni pokračovali dál do Evropy.

Srbsko nemá kapacitu na péči o migranty

Djurić upozornil, že "exodus" pokračuje, protože tisíce lidí do Srbska dál přicházejí. Nicméně zároveň uvedl, že zatímco v hlavním přijímacím bodu v Preševu u makedonských hranic před čtyřmi pěti dny registrovali kolem 4000 nově příchozích denně, nyní se průměr pohybuje kolem tisícovky.

Djurić ale také vyjádřil obavu, že těžké chvíle teprve přijdou a počet migrantů se zvýší. Srbsko přitom podle něj nemá kapacity, aby se o ně postaralo. Blíží se zima a už teď lidé přicházejí promrzlí a nemocní, a je mezi nimi hodně dětí, konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám