Hlavní obsah

Chorvatsko zavřelo pro kamióny největší přechod se Srbskem

Bělehrad
Aktualizováno

Chorvatsko uzavřelo pro nákladní dopravu poslední a nejdůležitější hraniční přechod se Srbskem Batrovci-Bajakovo. Už v pátek zavřel Záhřeb sedm z osmi přechodů na srbské hranici. Kolona nákladních automobilů je na srbské straně dlouhá deset kilometrů, uvedlo srbské rádio B92.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce migrantů se valí ze Srbska do ChorvatskaVideo: Reuters

 
Článek

Chorvatská policie na přechod Batrovci v pátek svedla veškerou dopravu ze Srbska poté, co uzavřela ostatní hraniční přechody.

Srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović po uzavření uvedl, že jde o krok v rozporu s dobrými sousedskými vztahy, protože přechod byl uzavřen bez předchozích jednání.

Dodal, že je evidentní, že Chorvatsko si neví rady s migrační krizí. Uvedl, že přesto nepředpokládá navrácení běženců z Chorvatska zpět do Srbska.  Srbsko podle něj neplánuje stavět tábory pro vrácené migranty.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

K srbsko-chorvatských hranicím u Tovarniku v sobotu dorazila velká skupina migrantů. V městečku jich přitom už bylo 2500, kteří čekali na odvoz. Snažili se vyhnout registraci.

Stefanović vyzval k celoevropskému řešení problému, které by stanovilo podmínky průchodu migrantů.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Migranti se cpou do vlaku v Chorvastkém Tovarniku.

Už v neděli si srbský ministr domácího a zahraničního obchodu Rasim Ljaljić postěžoval na vysoké hospodářské ztráty způsobené uzavíráním přechodů na chorvatské a maďarské hranici. Bělehrad kvůli tomu nemůže vyvážet zboží v obvyklém objemu a omezení se dotkla i tranzitní dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám