Hlavní obsah

Maďarsko povolalo zálohy, do země dorazilo z Chorvatska na 8000 migrantů

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť/Záhřeb/Mnichov/Lublaň

Kvůli přílivu migrantů, jichž dorazilo z Chorvatka během pátku a soboty dopoledne skoro 8000, povolalo Maďarsko dobrovolné zálohy. V sobotu o tom rozhodl ministr obrany István Simicskó na základě návrhu náčelníka generálního štábu maďarské armády Tibora Benka.

Foto: MTI

Humvee na hranici s Chorvatskem u autobusu, do něhož nastupují migranti.

Článek

„V maďarské armádě slouží v současnosti více než sto dobrovolných záložníků. Kvůli krizové situaci způsobené masovou imigrací dostávají dobrovolné zálohy povolávací rozkazy ve větším počtu,“ uvedlo maďarské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté a vojáci na maďarskochorvatském hraničním přechoduVideo: Reuters

Dobrovolní záložníci budou vykonávat službu v kasárnách namísto profesionálních vojáků, kteří jsou už delší dobu nasazeni při výstavbě bariéry na hranicích se Srbskem a nyní i s Chorvatskem. Další se účastní vojenského cvičení NATO Brave Warrior na maďarském území.

Foto: MTI

Maďarští vojáci na hranicích s Chorvatském u svého humvee

Chorvatsko donutilo Maďary přijmout migranty

Nejméně 7800 běženců dorazilo během pátku a sobotního rána do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici, uvedla agentura DPA s odvoláním na maďarskou policii.

Uprchlíci byli v Chorvatsku autobusy a taxíky přepraveni na hraniční přechody Letenye, Beremend a Gyékényes. Další vlak dovezl na pohraniční železniční stanici Magyarbóly dorazil z Chorvatska vlak s téměř 1000 běženci, informovala DPA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Maďarsko si stěžuje, že přesun uprchlíků nebyl dohodnut. Chorvatský premiér Milanović přiznal, že Záhřeb Maďary k přijímání uprchlíků přinutil a bude to dělat dál.

Maďarsko uprchlíky z Chorvatska transportuje dál k rakouským hranicím. Podle agentury APA do dnešního dopoledne přešlo maďarsko-rakouské hranice už na 6700 lidí. Asi 2500 jich dorazilo do pohraničního Nickelsdorfu, dalších 4200 do města Heiligenkreuz. Rakouská policie je postupně odesílá buď autobusem do Vídně nebo přes železniční stanici Mogersdorf zvláštním vlakem do Štýrského Hradce.

Německá policie dnes oznámila, že během pátku dorazilo na hranici s Rakouskem kolem 2000 běženců, což je o 1700 méně než ve čtvrtek. Na nádraží v Mnichově, kam v minulých dnech přijížděl velký počet uprchlíků, je dnes klid, očekává se příjezd jen asi 150 běženců.

Kvůli zahájení pivního Oktoberfestu jsou vlaky s migranty odkláněny mimo Mnichov a na mnichovském hlavním nádraží vznikly dva koridory, které mají oddělit návštěvníky Oktoberfestu od běženců.

Foto: MTI

Maďarská vozidla humvee střeží hranici s Chorvatskem.

Slovinci zadrželi 1100 migrantů

Slovinská policie v noci zadržela 1100 uprchlíků, kteří ilegálně pronikli do země ze sousedního Chorvatska, oznámila slovinská agentura STA. Část běženců byla přepravena na policejní stanici ve městě Brežice, ostatní byli převezeni do připravených uprchlických táborů. Podle chorvatského tisku se běženci dostali přes chorvatsko-slovinské hranice násilím, když prorazili policejní kordon. Slovinská policie podle agentur AP a AFP proti nim použila slzný plyn. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám