Hlavní obsah

Toto není cesta do Evropy, vzkázalo Chorvatsko migrantům a zavřelo přechody se Srbskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chorvatsko přestává zvládat příliv běženců, kteří míří dál do Evropské unie. Do země během dvou dnů dorazilo 11 000 migrantů. Země už uzavřela svých sedm hraničních přechodů se Srbskem, aby příval běženců zastavila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slovinsko zastavilo vlak, v němž cestovali uprchlíciVideo: Reuters

 
Článek

Zůstává otevřený jediný přechod na spojnici mezi chorvatským Záhřebem a srbským Bělehradem - v Bajakovu. Chorvatsko uzavřením ostatních přechodů významně narušilo hlavní současnou pozemní trasu, kterou běženci používají při cestě z Řecka na Západ.

Záhřeb se původně snažil uprchlíky umisťovat do záchytných center, jejich počet byl ale příliš vysoký. Mnoho lidí zůstávalo na ulicích a nekontrolovaně se pře

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Uprchlíci odpočívají v třicetistupňovém vedru v chorvatském Tovarniku.

„Už sem dál nechoďte. Zůstaňte v uprchlických střediscích v Srbsku, Makedonii a Řecku. Toto není cesta do Evropy. Autobusy vás tam neodvezou. Je to lež,“ vzkázal běžencům chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić.

Ve vedru a bez vody

Největší zátěž v posledních dnech zažilo východochorvatské příhraniční městečko Tovarnik, kde davy lidí čekají na přepravu do Záhřebu. Situace je v místě velmi napjatá kvůli nedostatku vlaků a autobusů, chybí dostatečný počet toalet, jídlo i voda. Ve čtvrtek tam bylo v tlačenici zraněno několik lidí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci strávili noc v chorvatském TovarnikuVideo: Reuters

Vukovarsko-sremský župan Božo Galić označil situaci v Tovarniku za humanitární katastrofu a varoval, že vláda není připravena přijmout velké množství uprchlíků, kteří míří ze Srbska do Chorvatska.

Úřady přitom očekávají, že v následujících dnech dorazí do země až 20 tisíc běženců.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Utečenci čekají ve chorvatské obci Tovarnik.

Na příliv uprchlíků se chystá i Slovinsko, které je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a které sdílí hranice kromě Chorvatska také s Rakouskem a Itálií. Lublaň proto od čtvrtka zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Slovinský premiér Miro Cerar prohlásil, že jeho země přijme žadatele o azyl, ale nehodlá vytvořit "koridor" pro uprchlíky, aby mohli přes Slovinsko přejít do Rakouska.

Foto: David Ryneš, Novinky

Lublaň dala najevo, že má kapacitu na příjem tak 5000 běženců. Slovinci také pohrozili, že budou "ilegální migranty" vracet do Chorvatska. Slovinská policie ve čtvrtek večer sdělila, že na hranicích s Chorvatskem zastavila vlak, v němž bylo zhruba 200 běženců.

„Při pravidelné pohraniční kontrole vlaku... se ukázalo, že 15 až 300 cestujících nesplňuje podmínky pro vstup na území Slovinska,” uvedl mluvčí tamní pohraniční policie. Podle jeho slov je vrátí do Chorvatska, jakmile to bude možné.

Někteří z cestujících ve vlaku proti slovinskému postupu protestovali. Jeden z nich BBC řekl, že se pokusí do Slovinska dostat pěšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám