Hlavní obsah

Europarlament souhlasil s přerozdělením 120 000 uprchlíků

Brusel
Aktualizováno

Evropský parlament ve čtvrtek v Bruselu odhlasoval přerozdělení 120 000 migrantů do členských zemí. Pro zvedlo ruku 370 europoslanců, proti bylo 134.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Běženci u srbského Šidu

Článek

Parlament hlasoval o přerozdělení uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že výsledek hlasování je jasným signálem do zemí EU, že je čas už skutečně přejít k činům. S návrhem souhlasilo 370 europoslanců, což je jasná většina z 550 přítomných. Je to však méně než polovina všech europoslanců. Těch je celkem 751. Zbylí se zdrželi nebo nebyli vůbec přítomni.

Desítky tisíc lidí by měly být přerozděleny v rámci kvót, kvůli nimž jsou v Unii spory. ČR nebo Slovensko s nimi nesouhlasí. Výhrady mají i další státy jako Polsko, Maďarsko, Velká Británie nebo Rumunsko.

Podle návrhu, který minulý týden představil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, by se mělo přerozdělit 15 600 lidí z Itálie, 50 400 lidí z Řecka a 54 000 lidí z Maďarska.

Kolik uprchlíků má která země přijmout, se vypočítalo podle počtu obyvatel a výše HDP. Menší roli hrála kritéria jako nezaměstnanost nebo počet dříve přijatých žádostí o azyl. ČR by podle tohoto návrhu měla přijmout 2987 lidí. K přijetí dalších 1500 se zavázala už na jaře.

Ač některé státy nesouhlasí, je možné, že kvóty budou přesto prosazeny. Ministr zahraničí Lucemburska v úterý řekl, že se v EU prosadí kvalifikovanou většinou. [celá zpráva]

Sobotka: přerozdělování není řešením

Stanovisko české vlády k přerozdělování uprchlíků na bázi kvót je ale pořád negativní. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je nutné, aby debata o povinném přerozdělovacím mechanismu uprchlíků skončila. „Není to spráným řešením. Musíme přistoupit k co nejrychlejší realizaci opatření pro skutečné řešení této krize,” uvedl Sobotka.

To vidí v ochraně vnější hranice Schengenu či ve zřízení takzvaných hotsposts - registračních zařízeních na hranicích EU.

Česká republika musí podle předsedy ODS Petra Fialy jakokoliv myšlenku kvót i nadále odmítat. „Doufám, že v tom bude vláda důsledná. Vyzýval jsem ji však, aby se připravila na scénář, že kvóty budou násilně přijaty,” vytkl Fiala s tím, že se mu ještě nedostalo odpovědi, jak by takový scénář vypadal.

Reklama

Výběr článků

Načítám