Hlavní obsah

Nechcete uprchlíky, dostanete méně peněz z fondů EU, ozývá se z Německa

Berlín
Aktualizováno

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére v úterý v rozhovoru pro televizi ZDF prohlásil, že by Evropská unie měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v osmadvacítce. Mezi státy, které nesouhlasí s povinným rozdělováním běženců v EU, patří Česko a Slovensko.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

De Maiziére řekl, že podporuje tento návrh, s nímž podle něj přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

"Situace při vyjednávání vypadá tak, že zemím, které odmítají mechanismus rozdělení uprchlíků, se nic nestane," řekl de Maiziére.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Myslím, že bychom proto měli mluvit o nátlakových prostředcích. Často to jsou státy, které dostávají mnoho prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. A předseda Juncker navrhl, což považuji za správné, abychom mluvili o tom, že tyto země dostanou z fondů méně prostředků," dodal.

„Nesolidární menšina”

De Maiziére se v rozhovoru vrátil k pondělní schůzce unijních ministrů vnitra, kteří jednali o přerozdělení 120 000 uprchlíků mezi jednotlivé země EU na základě kvót, na řešení se však nedohodli. [celá zpráva]

Podle německého ministra s příslušným plánem Evropské komise souhlasila velká většina států, proti byla "nesolidární menšina".

S rozdělováním běženců na základě povinných kvót dlouhodobě nesouhlasí země visegradské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák však v pondělí novinářům řekl, že výhrady mají také Rumunsko, Lotyšsko, Británie a další země. Státy visegradské skupiny se obávají, že z přerozdělování žadatelů o azyl mezi unijní země by se v budoucnu mohl stát automaticky spouštěný mechanismus.

De Maiziére v televizi ZDF rovněž podotkl, že pokud bude EU řešit situaci s běženci až v Německu, v Rakousku nebo v Maďarsku, je to příliš pozdě: "Příčiny problémů jsou v krizových oblastech, v Turecku a v Řecku. A to, že Řekové jednoduše posílají běžence dál do střední Evropy, to musí okamžitě přestat. A teprve včera jsem od řecké přechodné vlády slyšel, že jsou ochotni tento proud uprchlíků zastavit."

Kaliňák: Jsou to lidé, ne tuny rýže

Podle Kaliňáka je komisí navržených 120 000 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců, kteří by měli být přerozděleni z Itálie, Řecka a Maďarska, jen "vymyšlené číslo", které se může kdykoli změnit. "Pracujeme s tím jako se 120 000 tunami rýže. To jsou lidé, konkrétní osudy," poznamenal slovenský ministr.

Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v ranním rozhovoru pro Českou televizi zopakoval, že v případě ČR nejde o nedostatek solidarity, ale nefunkčnost koncepce kvót. Ani v případě jejich zavedení podle něj nebude možné přinutit přidělené uprchlíky, kteří chtějí jinam, aby v zemi zůstali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám