Hlavní obsah

Uprchlíci, vítejte, zdravili Rakušané vyčerpané běžence na cestě z Maďarska

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Potleskem a nápisy „Refugees Welcome“ (Uprchlíci, vítejte) zdravili Rakušané v sobotu ráno na hranicích u Nickelsdorfu migranty, které přivezly autobusy z Budapešti. Maďarská vláda vypravila v noci z pátku na sobotu stovku autobusů, aby vyřešila několik dní se vlekoucí problém s běženci v tranzitní zóně u budapešťského Východního nádraží.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci v noci na sobotu dorazili k hranici s RakouskemVideo: Novinky

 
Článek

První autobus plný migrantů, dorazil na hranici o půl třetí ráno. Ostatní postupně zastavovaly na maďarské straně u obce Hegyeshalom.

Běženci přijeli k rakouskému pomezí za hustého deště, Maďarsko ale nedovolilo Rakušanům, aby pro ně poslali své autobusy. Uprchlíci tak museli v dešti ujít pěšky zhruba dva kilometry, aby se dostali na rakouskou stranu, uvedla agentura DPA.

Vysílené běžence vítali dobrovolníci rakouského Červeného kříže, nabídli jim jídlo, pití i přikrývky. K dispozici měli také postele a zdravotní péči.

Dálnice ve směru na Vídeň byla v těchto místech uzavřena. Na hranici dorazily podle policie zhruba čtyři tisíce migrantů.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Uprchlíci dorazili k hranici s Rakouskem v noci na sobotu za silného deště.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Při přechodu maďarsko-rakouské hranice se běženci chránili před deštěm přikrývkami.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Běženci v táboře v rakouském Nickelsdorfu

Velitel policie v Burgenlandu Werner Fasching podle agentury MTI uvedl, že uprchlíky přesunou z Nickelsdorfu vlaky. První se čtyřmi stovkami cestujících vyrazil v sobotu ráno do Salcburku, uvedla ČTK.

Kromě vlaků, které podle agentury Reuters přijíždějí co půlhodinu, odvážejí migranty také autobusy, které jezdí kyvadlově mezi Nickelsdorfem a Vídní. Rakouská metropole je na příjezd uprchlíků „připravená na 100 procent,” řekl podle agentury APA Wolfgang Müller z vídeňského magistrátu.

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci odjíždějí z maďarského nádraží autobusyVideo: Novinky

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na ranní improvizované tiskové konferenci na hranicích s Rakouskem potvrdil, že akce s autobusy byla jednorázová a už se nebude opakovat.

Přesto se během dopoledne podchod na budapešťském Východním nádraží podle televize M1 znovu zaplnil lidmi. Ptali se po dalších autobusech, které by je odvaezly k rakouské hranici.

Sto autobusů

První autobusy začaly stovky migrantů odvážet od nádraží v maďarské metropoli po jedné hodině v noci.

„Bye, bye, Hungary,“ loučili se migranti. Tranzitní zóna u nádraží se po dlouhém čase vyprázdnila. Mnozí běženci zanechali na místě přikrývky, stany i osobní věci.

Foto: MTI

Kolona autobusů s uprchlíky v ulicích Budapešti

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Odjezd migrantů od budapešťského Východního nádraží

Jeden z řidičů autobusu si serveru index.hu postěžoval, že v pátek od rána od pěti jezdil v rámci městské hromadné dopravy a večer v devět hodin ho poslali, aby odvezl migranty na hranice.

Obávali se lsti

Přímo na dálnici nastoupila do autobusů také skupina, která v pátek v poledne vyrazila z Budapešti pěšky do Rakouska. Ušli 27 kilometrů a pak se uložili ke spánku. I pro ně dorazily v noci autobusy.

Na místě došlo k drobným problémům, protože běženci se obávali, že je autobusy odvezou do maďarských uprchlických táborů. [celá zpráva]

Do prvního autobusu proto nastoupili výhradně muži. Ostatní čekali na místě, dokud první autobus nedojel na hranice Rakouska. Až když dostali zprávu od svých kolegů, že je vše v pořádku, vyrazili i ostatní.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Migranti jdou po maďarské dálnici M1 směrem k rakouským hranicím.

Rakousko i Německo mezi tím oznámily, že běžence přijmou. Situaci ještě v noci telefonicky konzultovala německá kancléřka Angela Merkelová se svým rakouským protějškem Wernerem Faymannem.

Rakouský kancléř následně toto rozhodnutí sdělil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Rakousko pro běžence připravilo tábor u obce Nickelsdorf.

Přichází noví migranti

Maďarská televize M1 v sobotu ráno uvedla, že do tranzitní zóny u budapešťského Východního nádraží dorazily nové skupiny migrantů.

Podle webu police.hu totiž ve čtvrtek překročilo srbsko-maďarskou hranici 3313 a v pátek 2181 migrantů. Ti se opět budou snažit dostat do Budapešti a následně dál na Západ.

Reklama

Výběr článků

Načítám