Hlavní obsah

Do Evropy se valí balkánskou cestou další migranti

Počet migrantů, kteří přicházejí do Makedonie, se prudce zvýšil. Ve čtvrtek jich přešlo hranice z Řecka kolem 5600, což je dvakrát více než dosud. Podle agentury AFP to v Ženevě řekla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další uprchlíci se valí z Řecka do MakedonieVideo: Reuters

 
Článek

„Včera (ve čtvrtek) vstoupilo do Makedonie 5600 osob,” oznámila mluvčí UNHCR na tiskové konferenci.

Makedonské úřady nechávají těmto lidem volný průchod zemí a stejný postoj k nim zaujal i Bělehrad. Maďarsko ale ve snaze příval běženců zastavit vybudovalo na hranicích se Srbskem plot a chystá úpravy řady zákonů, včetně zpřísnění trestněprávního postihu převáděčů i samotného nelegálního vstupu na své území. Z tábora, kde jsou zadržováni, jich několik set uteklo, další se bouří. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Uprchlíci na kolejích na hranici z Řecka do Makedonie

Další, kteří uvázli v  Budapešti a nemohou odjet, se vydali na cestu pěšky. [celá zpráva]

Problémy s migranty putujícími do Německa má i Bulharsko, kam pronikají z Turecka. Policie tam zadržela skupinu 39 Syřanů, které našla opuštěné na dálnici nedaleko města Perniku na západě země. Nemají žádné dokumenty, už s nimi bylo zahájeno řízení k udělení statusu uprchlíka.

Při zátahu v noci na čtvrtek v Sofii zaměřeném na běžence zadržela bulharská policie 161 lidí.

Zásah u trajektu na Lesbu

Řecká policie na ostrově Lesbos rozháněla v pátek slzným plynem uprchlíky, kteří se snažili dostat na trajekt do Pirea a házeli na ochránce pořádku kameny. Podle listu Kathimerini chtělo na palubu trajektu Blue Star nastoupit 1000 lidí. Šlo hlavně o uprchlíky z Afghánistánu, ale mnozí neměli doklady.

Foto: Dimitris Michalakis, Reuters

Migranti ve frontě na registraci na ostrově Lesbos

Mluvčí pobřežní stráže řekl, že policie zastavila asi 200 lidí, kteří nebyli zaregistrováni jako uprchlíci a chtěli nastoupit na trajekt.

U Libye pohřešují další migranty

Ve čtvrtek se dostal do problémů na moři člun se 120 až 140 osobami, který vyplul z Libye do Itálie. Italská pobřežní hlídka zachránila z člunu 91 osob a našla tělo jednoho mrtvého, zbylí pasažéři se pohřešují.

Mluvčí pobřežní hlídky řekl, že loď vyplula z libyjské Misuráty. „Tak jako se to děje často, nafoukli člun na pláži těsně před vyplutím, ale začal z něj rychle ucházet vzduch. Vypukla panika a všichni se shlukli na jedné straně. Mnozí spadli do vody, někteří se utopili, dalším se podařilo vyšplhat se zpět,” řekl.

Na člunu byli podle něj lidé ze Somálska, Súdánu a Nigérie.

Italská hlídka musela pomáhat také dalšímu plavidlu, na němž bylo 106 lidí. Na palubě záchranné lodi pak jedna Nigerijka porodila a byla pak dopravena do nemocnice v Lampeduse.

Reklama

Výběr článků

Načítám