Hlavní obsah

Stovky migrantů zablokovaly dopravu u nádraží v Budapešti

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť
Aktualizováno

Několik stovek migrantů zablokovalo ve středu v podvečer rušný provoz na budapešťské Thökölyho třídě u Východního nádraží. Policie je po chvíli vytlačila ze silnice a provoz byl částečně obnoven.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Běženci před hlavním nádražím v Budapešti

Článek

Thökölyho třída je jednou z hlavních dopravních tepen maďarského hlavního města, srovnatelná například s pražskou magistrálou. Automobily zde v několika pruzích objíždějí Východní nádraží a pokračují na Rákócziho třídu. Blokování dopravy, byť na krátkou chvíli, může způsobit kolaps dopravy v centru města.

Migranti využili moment překvapení. Většinou se totiž v průběhu dne zdržovali v nedaleké tranzitní zóně. Najednou vyběhli na frekventovanou ulici a zcela ochromili provoz. Skandovali při tom hesla: „Freedom, Freedom“ a „Germany, Germany“.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Policisté v Budapešti odtahují protestujícího migranta ze silnice.

Policisté v tu chvíli stáli před vchodem nádraží, kam migranty nepouští už druhý den. Vzápětí se na Thökölyho třídě objevili těžkooděnci, kteří běžence vytlačili na chodník. V okolí se pak objevily desítky policejních vozů, které přivezly posily.

Foto: MTI

Maďarská policie odváží nejagresivnější migranty z okolí Východního nádraží.

Maďarsko v pondělí pustilo stovky migrantů do vlaků směřujících na západ. V úterý však úřady rozhodnutí změnily a policisté už další migranty do vlaků nepustili.

Na hodinu bylo dokonce uzavřeno celé Východní nádraží. Po obnovení provozu pouští policisté do vlaků cestující pouze na základě dokladů bočním vchodem. Migranti se k vlakům nedostanou, i když mají zakoupené jízdenky. [celá zpráva]

Foto: MTI

Stovky běženců před budapešťským Východním nádražím (Keleti)

U nádraží panuje napětí. Policie prostřednictvím arabského tlumočníka migrantům oznámila, že pokud chtějí do Německa, musí nejdříve opustit tranzitní zónu u budapešťského nádraží a nechat se převést do uprchlických táborů na území Maďarska.

„Pokud neproběhne vaše registrace v táborech, nemůžete cestovat dál,“ znělo podle serveru hvg.hu z policejního ampliónu. Běženci odpověděli skandováním „No, no, no“.

Server nol.hu uvedl, že policie připravuje odvoz migrantů do uprchlického tábora ve městě Debrecen. Na Východním nádraží je podle serveru připravena vlaková souprava, do níž mají migranti nastoupit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám