Hlavní obsah

Papež umožní kněžím, aby odpustili ženám interrupci

Papež František umožní během nadcházejícího Svatého roku všem kněžím, aby formálně udělili odpuštění ženám, které podstoupily interrupci a touží po rozhřešení, uvedla v úterý agentura Reuters. Katolická církev považuje umělé přerušení těhotenství za velmi těžký hřích.

Foto: Tony Gentile/Files , Reuters

Papež František

Článek

Svatý otec v dopise údajně popsal "existenciální a morální utrpení", jemuž musejí čelit ženy, které se rozhodly pro předčasné ukončení těhotenství. Sám prý potkal mnoho žen, "které si v srdci nesou jizvu tohoto trýznivého a bolestivého rozhodnutí".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svatý rok věnovaný Božímu milosrdenství ohlásil papež v dubnu. Začít má letos na slavnost Neposkvrněného početí (8. prosince) a potrvá do slavnosti Krista Krále 20. listopadu příštího roku.

Začátek Svatého roku se kryje s 50. výročím konce druhého vatikánského koncilu, který se konal v letech 1962 až 1965. Měl za cíl více otevřít římskokatolickou církev světu a vést k její vnitřní reformě. Na toto úsilí navazuje současný papež František.

V katolické křesťanské tradici je Svatý rok rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století. Naposledy Svatý rok vyhlásil papež Jan Pavel II. v období let 2000 a 2001. Tehdy Vatikán navštívilo 30 miliónů poutníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám