Hlavní obsah

Přístup východní Evropy k imigrantům je skandální, rozčiluje se šéf francouzské diplomacie

Přístup některých východoevropských zemí k imigrantům je skandální, prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1, televizi RTL a list Le Monde. Svou kritiku namířil na Maďarsko, které v sobotu dokončilo žiletkový plot na hranicích se Srbskem a do listopadu ho chce vyhnat do výšky čtyř metrů. Fabius prohlásil, že Budapešť nerespektuje evropské hodnoty.

Foto: ČTK

Cyklisté v Maďarsku obcházejí migranty z Afghánistánu.

Článek

Šéf francouzské diplomacie v interview řekl, že je šokován, když slyší hovořit o běžencích jako o "produktech". "Neměli bychom zapomínat, že to jsou muži, ženy a děti se svými úzkostmi a nadějemi," zdůraznil Fabius.

"Když vidím jistý počet zemí Evropy, které neakceptují kvóty, pokládám to za skandální," řekl Fabius v rozhovoru. Dodal, že tyto země se nacházejí na východě kontinentu.

Evropská komise navrhovala přerozdělení části uprchlíků mezi unijními zeměmi na základě závazných kvót. Dobrovolné přijímání uchazečů o azyl podle agentury AFP naráží na nedostatek ochoty v zemích, jako je Maďarsko, Slovensko, Slovinsko nebo Rakousko. Česká republika je jedním ze států, které se zavedením závazných kvót nesouhlasí a hodlá uprchlíky přijímat dobrovolně podle svých možností.

Foto: Reuters

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius

Odvážně se k této problematice podle Fabiuse staví Německo a Francie je po jeho boku, ale odpovědnost by podle ministra měla převzít celá Evropa.

Přistěhovalecká vlna podle Fabiuse jen tak neskončí a bude trvat několik let. Jejími příčinami jsou totiž chudoba, oslabení států a války. Klimatické změny pak v příštích letech tento jev ještě posílí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám