Hlavní obsah

Evropská politika v otázce migrace absolutně selhala, tvrdí Fico

– Bratislava
Právo, ivi

Tvrdou kritikou na adresu evropské politiky nešetřil premiér Robert Fico během sobotního projevu k 71. výročí Slovenského národního povstání. Evropská politika podle něj naprosto selhává při řešení současné uprchlické krize.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Robert Fico

Článek

„Evropa čelí nekontrolovanému přílivu uprchlíků z různých částí světa. Evropská politika, co se týká migrace, absolutně selhala,“ uvedl Fico. Zdůraznil, že pokud se v unii opětovně objeví myšlenka povinných kvót pro migranty, Slovensko ji odmítne.

„Netvařme se, že nevidíme strach lidí. Bojí se nejen na Slovensku, ale v celé Evropě. Netvařme se, že nevidíme příčiny tohoto jevu a netvařme se, že jsme schopni tento problém vyřešit tak, že všechny přivítáme s otevřenou náručí bez ohledu na to, zda jsou to ekonomičtí spekulanti nebo lidé, kteří reálně potřebují ochranu svého života, zdraví a rodiny,“ řekl Fico.

Současná migrační krize se musí podle jeho slov řešit tam, kde vznikla. Evropa by se proto neměla jen soustředit na důsledky.

Podle slovenského premiéra má každá země právo vybrat si, o koho se dokáže reálně postarat. „Buďme upřímní, vždyť my nejsme schopni integrovat vlastní romské spoluobčany, kterých máme statisíce. Jak můžeme integrovat lidi, kteří jsou navíc někde zcela jinde, a to způsobem života i náboženstvím?“ uvedl.

Předseda slovenské vlády svolal na pondělí v souvislosti s migrační krizí zasedání bezpečnostní rady státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám