Hlavní obsah

Maďarsko chce zřídit tranzitní zóny pro migranty přímo na hranicích

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Na srbsko-maďarské hranici by měly být zřízeny tranzitní zóny, v nichž by běženci setrvali až do ukončení azylového procesu. Tuto možnost v pátek nastínil Gergely Gulyás, místopředseda poslaneckého klubu vládní strany FIDESZ.

Foto: MTI

Migranti přicházejí do Maďarska po celou noc.

Článek

Vytvoření tranzitních zón na hranicích by mělo zabránit pronikání běženců hlouběji na území Maďarska. Tranzitní zóny budou zřízeny na maďarském území, ale směrem do Maďarska se uzavřou. Naopak otevřené zůstanou směrem do Srbska.

„V těchto zónách budou umístěni migranti až do ukončení azylového procesu. Umístění tranzitních zón bude v kompetenci ministerstva vnitra,“ uvedl Gulyás. Poslanec FIDESZ připustil, že migranti mají v Maďarsku velmi malou šanci získat statut uprchlíka.

FIDESZ chce rovněž zavést právní kategorii „krizová situace způsobená masovým přistěhovalectví“. Parlament by měl projednat rovněž novelu branného zákona, na jehož základě by bylo možné nasadit armádu k ochraně hranic.

Novela trestního řádu má zavést také trest za poškození bariéry, která vyrůstá na srbsko-maďarské hranici a zpřísnit tresty pro převaděče a pašeráky lidí. Úřady by jim mohly zabavit peníze získané pašováním lidí. Sami ilegální imigranti by mohli být vypovězeni ze země.

Žádné z chystaných opatření není v rozporu s mezinárodním právem, řekl na tiskové konferenci Gulyás, ale pro schválení některých bude potřeba dvoutřetinová většina poslanců. Tu sice kabinet premiéra Orbána po únorových doplňovacích volbách ve Veszprému už nemá, ale předpokládá se že opatření podpoří krajně pravicová opoziční strana Jobbik.

V platnost by měl balíček vstoupit už v polovině září.

Gulyás také obvinil Evropskou unii z toho, že podle něj provádí ”nezodpovědnou politiku pobízení ekonomických migrantů, aby zamířili do Evropy za lepší budoucností”.

Mezi migranty jsou prý teroristé

Různé teroristické organizace využívají současnou migrační vlnu k proniknutí na území Evropské unie. V Budapešti to v pátek uvedl opoziční předseda bezpečnostního výboru maďarského parlamentu Zsolt Molnár ze socialistické strany MSZP.

Molnár vyzval k zavedení přísnějších trestů vůči pašerákům lidí a k zásahu policie, která by měla zabránit ilegálnímu pronikání do země. „Pro ty, kteří už u nás jsou, musíme zabezpečit humánní podmínky,“ dodal.

Molnár uvedl, že vláda správně předpokládala, že Maďarsko čeká letos velká vlna migrace, ale neudělala nic, aby tomu zabránila.

Místopředseda bezpečnostního výboru Szlárd Németh (FIDESZ) konstatoval, že Brusel není sto nalézt řešení současného „stěhování národů“ a varoval, že migrační tlak se nesníží, dokud se nezlepší situace v zemích, odkud běženci pochází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám