Hlavní obsah

Francii hrozí další teroristické útoky, varoval Hollande

Paříž

Páteční útok v rychlovlaku mezi Amsterdamem a Paříží ukazuje, že Francie se musí připravit na další teroristické útoky, řekl v úterý v Paříži francouzský prezident François Hollande při výročním setkání s francouzskými velvyslanci.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

„Jsme stále vystaveni nebezpečí. Páteční agrese mohla přerůst v obrovské krveprolití nebýt odvahy několika cestujících,” uvedl v projevu nejvyšší francouzský představitel.

O bezpečnosti Francie se podle Hollandea rozhoduje nejen uvnitř země s pomocí policie a armády, ale i za hranicemi. Zmínil i hlavní hrozbu: „Největším nebezpečím je Islámský stát. Tato organizace kontroluje rozsáhlá území, disponuje velkými finančními zdroji z různého kšeftování, má odnože po celém světě. Tato organizace verbuje, přesvědčuje a organizuje s cílem zabíjet ve velkém. ”Proti terorismu je podle něj nutné použít sílu.

Francouzský specialista na radikální islám Mathieu Guidere na webu Challenges tvrdí, že právě zapojení Francie do mezinárodní koalice, bojující proti Islámskému státu, vedla tomu, že se země galského kohouta dostala na seznam prioritních cílů islamistů, a to téměř více než Spojené státy. Guidere navrhuje, aby proti islamistům na Blízkém východě bojovaly jen místní koalice, jako je tomu v Jemenu. Působení západních sil v oblasti podle něj posiluje nacionalismus a islamistická hnutí.

Francie se ale také angažovala v Mali.

Útočník z vlaku brouzdal po stránkách islamistů

Očekává se, že zadržený střelec ve vlaku bude v úterý večer formálně obviněn z teroristického útoku.

Podle pařížského prokurátora Françoise Molinse si pětadvacetiletý Maročan Ajjúb Chazzaní, který ve vlaku zaútočil, před incidentem procházel na internetu islamistické stránky, a to jak během nákupu jízdenky do vlaku, tak těsně před útokem, kdy na mobilu sledoval video vybízející k nábožensky motivovanému násilí.

Do vlaku nastoupil vyzbrojený modernizovanou verzí automatu Kalašnikov AKM s 270 náboji a půllitrovou lahví plnou benzínu. Jeho chování a výzbroj tak odporuje tvrzení advokátky útočníka, že muž se chystal „pouze” k loupežnému přepadení. Podle úřadů se Maročan teprve letos v červnu vrátil do západní Evropy z Turecka a patrně ze Sýrie zčásti ovládané Islámským státem.

Reklama

Výběr článků

Načítám