Hlavní obsah

Řecko čekají předčasné volby, Tsiprasova vláda podala demisi

– Atény • Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras ve čtvrtek podal s vládou demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Podle řeckých médií by se měly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu. Tsipras předtím v televizním projevu prohlásil, že občané mají dostat příležitost se znovu vyjádřit k dalšímu směřování země. Řecko tak letos čeká již druhé předčasné hlasování.

Foto: Kostas Tsironis, Reuters

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras

Článek

Ještě předtím se ale pokusí vůdce řecké opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis sestavit novou vládu. V pátek se proto setká s prezidentem Prokopisem Pavlopulosem, aby od něj dostal mandát. Parlamentní matematika mu ale dává malé šance.

Odstupující levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, ve čtvrtek přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle něj nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích.

Tsipras v přímém televizním přenosu prohlásil, že hranice mandátu získaného v lednu byly nyní překonány. Voliči prý musejí nyní posoudit, zda je nynější dohoda dostatečná k tomu, aby zemi vyvedla ze závislosti na vnější pomoci provázené tvrdými ekonomickými reformami.

Dijsselbloem doufá v záchranný plán

Po dohodě o záchranném programu má řecký lid podle Tsiprase nyní rozhodnout, který z politiků je nejvhodnější k tomu, aby co nejlépe vyjednal snížení obřích řeckých dluhů a provedl hluboké reformy v zemi.

"Jsem hrdý na boj, který jsem vedl. Evropa již není stejná jako dřív. Moje svědomí je čisté," řekl svým spoluobčanům z televizních obrazovek.

Šéf ministrů financí zemí sdílejících euro, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, doufá, že demise řecké vlády a volby záchranný plán nezdrží nebo nevykolejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám