Hlavní obsah

Estonského agenta odsoudili v Rusku za špionáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

K 15 letům vězení a vysoké pokutě byl ve středu v ruském Pskově odsouzen důstojník estonské tajné služby KaPo Eston Kohver, obviněný ze špionáže. Trest vykoná ve vězení s nejpřísnějšími podmínkami. Hrozilo mu 20 let. Dostal také pokutu 100 000 (zhruba 37 tisíc korun) rublů za nezákonné překročení hranice, uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Eston Kohver

Článek

Ruská tajná služba FSB tvrdila, že Estonec byl 5. září loňského roku dopaden na ruském území v blízkosti estonského příhraničního města Luhamaa. Měl u sebe pistoli Taurus s náboji, 5000 eur (asi 138 000 Kč), odposlouchávací zařízení a další speciální techniku pro výzvědnou činnost.

Estonské ministerstvo zahraničí tvrdilo, že byl odvlečen na území Ruska neznámými jedinci a v oblasti působil v rámci boje s pašeráky. [celá zpráva]

Estonec byl odsouzen také za nezákonné překročení hranice a pašování zbraní. Jeho právník po verdiktu oznámil, že podá odvolání.

Proti rozsudku hned protestovala estonská vláda. Ministryně zahraničí Marina Kaljurandová uvedla, že Kohver neměl možnost plně využít právní ochranu. Také premiér Taavi Roivaas poukázal na porušení mezinárodního práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám