Hlavní obsah

Ukrajina připravuje ofenzivu v Donbasu, varuje Moskva

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí varoval před novou ofenzivou Ukrajiny, kterou prý Kyjev připravuje v Donbasu. Na tiskové konferenci v Moskvě řekl, že napětí by mělo zmírnit připravované diplomatické jednání. Ukrajina naopak viní povstalce z provokací podporovaných Ruskem. Podle agentury Reuters v noci na pondělí zahynuli dva ukrajinští vojáci a několik civilistů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Znepokojuje nás vývoj událostí z posledních dnů, který velmi silně připomíná přípravu (Ukrajiny) k vojenským akcím,” řekl Lavrov. Očekává, že napětí uvolní schůzka takzvané kontaktní skupiny plánovaná na tento týden. Skupina sdružuje zástupce Kyjeva, Moskvy a povstalců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze zvýšené bojové aktivity podporované Ruskem naopak Ukrajina v pondělí obvinila donbaské povstalce a varovala Moskvu před zahájením operací na východě země. Pokud by k tomu došlo, Kyjev by odpověděl mobilizací. [celá zpráva]

Podle velení ukrajinské protipovstalecké operace separatisté od konce minulého týdne přeskupují síly a pálí na armádní pozice ze zbraní, které měly být v souladu s mírovými dohodami odsunuty. Přestřelky v Donbasu si o víkendu vyžádaly téměř deset mrtvých.

Oběti nočních bojů

Mluvčí ukrajinské operace proti separatistům ATO Andrij Lysenko podle Ukrajinské pravdy uvedl, že za posledních 24 hodin padli dva ukrajinští vojáci a sedm jich bylo zraněno.

Při nočním ostřelování Mariupole zemřeli dva civilisté, zraněno jich bylo šest. Je mezi nimi i matka s malým dítětem, které je v kritickém stavu. Zasaženo bylo 52 domů, pět dostalo přímý zásah, zbytek poškodily střepiny.

V Horlivce podle povstaleckých informací přišli při údajném ukrajinském bombardování o život tři lidé a čtyři další utrpěli zranění.

V Doněcku byly podle Ukrajinské pravdy zpozorovány tři tanky T-72.

Separatistická agentura DNA zase uvedla, že ukrajinské ostřelování zabilo pět civilistů.

Nezávislí evropští pozorovatelé evidují napětí, k situaci se ale zatím detailně nevyjádřili.

Podle OSN bylo od začátku konfliktu z loňského dubna na Donbasu zabito nejméně 6800 lidí a víc než 17 tisíc dalších bylo zraněno. Domovy opustilo 2,4 miliónu lidí, z nich milión do některé ze sousedních zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám