Hlavní obsah

Vítejte v Německu! Řidič autobusu v Bavorsku spontánně zdravil přistěhovalce

– Berlín

Mediální hvězdou se stal řidič autobusu v německém městě Erlangen, který na palubě svého vozidla spontánním proslovem vítal přistěhovalce. Na jeho vystoupení tento týden upozornil list Nürnberger Nachrichten.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Přistěhovalci v táboře na jihu Německa. Ilustrační foto

Článek

Sven Latteyer se během rutinní jízdy poklidným bavorským městem chopil mikrofonu, aby anglicky uvítal asi 15 mladých cizinců, z nichž někteří přišli viditelně z Afriky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dámy a pánové na palubě tohoto autobusu, kteří jste přišli z celého světa, chci vám něco říct. Chci vás přivítat. Vítejte v Německu, vítejte v mojí zemi. Hezký den,“ ohlásil a pokračoval v jízdě.

Svědek novinám vylíčil, že jeho proslov zprvu pasažéry zarazil, po něm se ale lidé usmívali a aplaudovali, a to nejen ti, k nimž řidič promlouval, ale také místní. „Jeden z těch Afričanů si utíral slzu z oka,“ uvedl svědek.

Zpráva o vřelosti autobusáka z Erlangenu se záhy rozletěla po celém Německu. Mnoho lidí na sociálních sítích jeho slova uvítalo. Dokonce i hlasatelka v televizi ZDF bojovala s emocemi, když zprávu přednášela. „Sláva řidiči autobusu,“ hlásal jeden příspěvek na Twitteru.

Latteyer později vysvětlil, že mu osud migrantů, prchajících často před válkou, není lhostejný, protože i jeho švagr prchal v 90. letech z válečného Kosova a jeho děd byl zraněn ve druhé světové válce.

Nejvíc žádostí o azyl

Do Německa směřuje nejvíce uprchlíků. Jen za první polovinu letošního roku tam o azyl požádalo téměř 180 tisíc lidí, což dvakrát více než za stejné období v předchozím roce.

Ne všichni Němci však vítají cizince s otevřenou náručí, což se projevilo i v prudkém nárůstu počtu útoků na ubytovny pro běžence.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám