Hlavní obsah

Máme dohodu s věřiteli, oznámilo Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecko se s mezinárodními věřiteli z eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v zásadě dohodlo na novém několikamiliardovém balíčku pomoci. Po celonočním vyjednávání v Aténách to v úterý ráno agentuře Reuters řekl nejmenovaný zástupce řeckého ministerstva financí.

Foto: ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

„Byla uzavřena dohoda. Teď se diskutuje o některých drobných detailech,“ uvedl zdroj k záchraně v objemu 86 miliard eur (2,3 biliónu Kč), která má udržet bankrotující Řecko v eurozóně.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos potvrdil, že nadále jedná o „dvou nebo třech drobných detailech“.

Řecko už během noci dosáhlo dohody s věřiteli o rozpočtových cílech země do roku 2018. Letos má Řecko hospodařit s primárním deficitem, v dalších třech letech pak s primárním přebytkem.

Letošní primární deficit, tedy rozpočtová bilance očištěná od splátek dluhu, má dosáhnout výše 0,25 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V příštím roce má Řecko dosáhnout půlprocentního primárního přebytku, v roce 2017 má být přebytek 1,75 procenta a v roce 2018 pak 3,5 procenta, uvedla ANA.

Všechny strany také dosáhly dohody ohledně fungování privatizačního fondu a správě půjček krachujících bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám