Hlavní obsah

Milosrdní. Němci pašují běžence v autech cestou z dovolené

Novinky, tov

Aktivisté v Německu rozjeli kampaň, která vyzývá k pomoci uprchlíkům při překonávání německých hranic. Někteří turisté provezli v autě běžence například na cestě z dovolené v Itálii. Mají pocit, že dělají správnou věc, i když porušují zákon. Píše o tom německý časopis Die Zeit.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Policie v jihoněmeckém Rosenheimu kontroluje přistěhovalce.

Článek

Deník v reportáži popisuje příběh tří Němců, kteří v autě přivezli z Itálie studenta z Mali. Na Sicílii se přeplavil v roce 2013, jeho šance získat azyl v Itálii byly malé. Na jihu Německa má ale prý přátele, kteří mu snad dokážou pomoci.

Různí lidé podle Die Zeit převážejí migranty ne kvůli penězům, nýbrž z přesvědčení, protože odmítají evropskou uprchlickou politiku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lidé v reportáži z pochopitelných důvodů zůstali v anonymitě, porušují totiž zákony, ačkoli jedni se doma radili s právníkem, který jim řekl, že jim hrozí nejvýš pokuta. Za převaděče jsou považováni ti, kteří převážejí za úplatu více osob najednou.

Aktivisté spustili kampaň

K pomoci uprchlíkům právě převozem v osobních autech vyzývají Němce aktivisté ze sdružení Peng Collective. Pro tento účel spustili kampaň, v jejímž rámci mají v Berlíně billboardy a na webu zprovoznili stránky www.fluchthelfer.in. Zde se lidé dozvědí, co mají pro uprchlíky připravit do malého zavazadla – například podrobnou mapu a mobil se SIM kartou.

„Považuji to za nefér, že my se tu smíme svobodně pohybovat, a on ne. Kdo má právo o tom rozhodovat?“ říká žena v autě na propagačním videu, které se spustí po otevření stránek. Následuje střih na mladého Afričana na zadním sedadle. „Hovoříme stále o svobodě a rovnosti všech. Ale kdo jsou ti všichni? Koneckonců je to jen čirá náhoda, že jsem se narodila v Německu,“ připomíná.

Aktivisté mají ale i některé prominentní zastánce – například Burkhart Veigel pomáhal v 60. letech stovkám východních Němců k útěku do západního Německa.

„Nevidím žádný rozdíl mezi tím, co jsem udělal já a co dělají ti, kteří pomáhají převést Syřany,“ prohlašuje. „Když je člověk v nouzi, má vlastní zákony. Když jim nikdo jiný nepomůže, musíme udělat tu správnou věc my,“ dodává.

Kampaň probíhá i v Rakousku, kde chtějí politici z FPÖ (Svobodní) podat na organizátory trestní oznámení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám