Hlavní obsah

Zadrželi jsme dalšího důstojníka ruské armády, tvrdí Kyjev

Ukrajinské bezpečnostní složky zadržely na východě Ukrajiny dalšího Rusa, který je údajně aktivním příslušníkem ruských ozbrojených sil. V prohlášení zveřejněném v Kyjevě to ve středu uvedl šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Vasyl Hrycak. V květnu byli v Donbasu podle ukrajinských médií zadrženi jiní dva ruští vojáci, jejich příslušnost k ruské armáda ale Moskva tehdy popřela.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Muž na obrazovce má být ruský důstojník Vladimir Starkov.

Článek

Podle SBU zadržela v minulých dnech v Doněcké oblasti ukrajinská hlídka sedmatřicetiletého majora ruské armády Vladimira Starkova. Muž přiznal, že slouží v posádce v ruském Novočerkassku nedaleko ukrajinských hranic ve funkci velitele raketové a dělostřelecké jednotky. Podle agentury Unian byl Starkov zadržen, když v nákladním automobilu převážel munici pro východoukrajinské separatisty.

Starkov údajně po zadržení vypověděl, že byl do Donbasu ruskou armádou vyslán jako poradce. Podle informací ukrajinských médií byl obviněn z terorismu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V květnu zadrželi dva průzkumníky

Ruské velení se zatím k informaci nevyjádřilo, předchozí podobné obvinění ale Moskva popřela. V květnu byli u města Ščasťa v Luhanské oblasti zadrženi dva ruští průzkumníci Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, podle Kyjeva příslušníci třetí brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU. Byli obviněni z pokusu o vytvoření teroristické skupiny a hrozí jim 15 let vězení.

Rusko tehdy jejich zadržení potvrdilo, ale oznámilo, že v době zatčení příslušníky ruské armády už nebyli. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Jerofejev a Alexandrov "absolvovali službu v jedné z jednotek ruské armády a mají za sebou vojenský výcvik".

Rusko dlouhodobě popírá obvinění Ukrajiny a jejích západních spojenců, že vysílá na frontu v Donbasu své vojáky. Moskva sice připouští, že v Doněcké a Luhanské oblasti bojují na straně separatistů ruští občané, jde prý ale výlučně o dobrovolníky či vojáky na dovolené. Podle středeční informace ruské organizace Memorial padlo na východní Ukrajině už tisíc Rusů, mezi nimi nemálo vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám