Hlavní obsah

Řecké banky zůstanou zavřené ještě několik dní

Aktualizováno

Řecká bankovní asociace v pondělí oznámila, že banky zůstanou ještě v úterý a ve středu zavřené. Mimo provoz jsou přitom už týden. Zavřeny byly poté, co jim Evropská centrální banka (ECB) odmítla zvýšit objem nouzového financování.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Především starší lidé si stěžují na denní limit výběru z bankomatu.

Článek

"Bankovní prázdniny budou prodlouženy, a to do pátku nebo do příštího pondělí," uvedl původně jeden ze zdrojů.

Řecká vláda rozhodla, že banky zůstanou mimo provoz od 29. června do 6. července. Otevřít by se měly tehdy, až Řecko uzavře dohodu s mezinárodními věřiteli. Jejich podmínky však země v neděli v referendu odmítla. V souvislosti s tím rezignoval řecký ministr financí Janis Varufakis. Jako svého nástupce podpoří favorita na tento post, dosavadního náměstka Euklidise Tsakalotose.

Řekové mohou vybírat peníze z bankomatů pouze v omezené míře, denně pouze 60 eur (zhruba 1600 Kč) na jednu kartu. Tento limit zatím zůstane.

Tsipras sdělí nový návrh

Atény doufají, že odvrátí hrozící bankrot a se zástupci eurozóny chtějí znovu jednat o finanční pomoci a odpisu dluhů. Představitelé eurozóny se však k vyjednávání stavějí spíše skepticky.

Řecké banky jsou nyní závislé na financování z nouzového programu ELA, o kterém by v pondělí měli jednat vedoucí představitelé ECB. V úterý se kvůli Řecku sejdou ministři financí eurozóny.

V úterý chce na summitu v Bruselu nový návrh, který se týká získání další finanční pomoci, přednést řecký premiér Alexis Tsipras. V pondělí to řekl v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V pondělí má o výsledcích řeckého referenda v Paříži s Merkelovou jednat francouzský prezident Francois Hollande.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám