Hlavní obsah

Chybný povel ze Země nastartoval zaparkovaný Sojuz u ISS a pohnul celou stanicí

Moskva
Aktualizováno

Ruská loď Sojuz zaparkovaná u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v noci na středu spustila motory a vychýlila tak celý orbitální komplex. Posádka musela korigovat jeho prostorovou orientaci, oznámily zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Bezpečí šestice kosmonautů není údajně ohroženo. Nečekané zažehnutí motorů vychýlilo prostorovou orientaci ISS jen krátce a dočasně, shodují se zdroje z obou kosmických agentur. Posádka okamžitě uvedla orbitální stanici do náležitého stavu, na harmonogramu letů mezi Zemí a ISS se nic nemění, uvedla ruská média.

Přistání lodi Sojuz TMA-16M na ISSVideo: NASA

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle expertů Roskosmosu, kteří nyní incident analyzují, se motory Sojuzu samovolně spustily při testech radiového spojení, které řídí automatické přibližování a spojení lodi s parkovacím uzlem ISS.

Chybný povel ze Země

Odborníci se údajně shodují v názoru, že příčinou byl nesprávný povel z řídícího střediska v Rusku. Jasné ale zatím není, zda šlo o poruchu systému nebo o lidskou chybu.

Tisková agentura Interfax napsala, že motory mohl omylem během testu uvést do chodu ruský operátor. Podle tiskové agentury TASS ale může jít i o softwarovou chybu v řídícím programu.

Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je nyní šestičlenná mezinárodní posádka. Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a ruský kosmonaut Anton Škaplerov se mají vrátit na Zemi ve čtvrtek. Na ISS zůstanou, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Jen šest měsíců s nimi na orbitě stráví další ruský kosmonaut Gennadij Padalka.

Reklama

Související články

Pohled z ISS na masivní bouři

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se mohou na naši planetu dívat z jedinečné perspektivy. Někdy se o tento působivý pohled podělí, jako třeba...

Výběr článků

Načítám