Hlavní obsah

Papež v Bosně varoval před ovzduším války

– Sarajevo • Aktualizováno

Papež František přiletěl v sobotu do Sarajeva na jednodenní návštěvu s cílem povzbudit k usmíření bosenské národy, mezi nimiž dvacet let po občanské válce stále panuje značné napětí. Při mši na olympijském stadiónu pro 65 000 věřících varoval před ovzduším války, které panuje ve světě.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František přijíždí na mši na stadiónu v Sarajevu

Článek

"Je to svým způsobem třetí světová válka podávaná po kouskách a v kontextu globální komunikace je zde cítit klima války. Je to klima, které vyvolávají a záměrně podněcují zejména ti, kteří si přejí střet mezi různými kulturami a civilizacemi, a také ti, kteří s válkami spekulují, aby vydělali na prodeji zbraní," řekl papež během mše.

Avšak válka, upozornil dále František, je také "destrukce, mnoho zničených životů. "Vy to víte velmi dobře, neboť jste to tady skutečně zažili, jaké utrpení, jaké pustošení, jaká bolest!," řekl v Bosně, která na počátku devadesátých let prožila kruté boje s etnickými čistkami provázející dělení Jugoslávie.

Při setkání s vedením země František vyzval Bosňany, aby odmítli "barbarství" těch, kteří pokračují ve vyvolávání rozporů, jež mají být "záminkou pro další nepopsatelné násilí". Nabádal, aby lidé trpělivostí a důvěřivým dialogem pokračovali v práci ve prospěch míru a soužití. "Sarajevo a Bosna mají zvláštní význam pro Evropu i pro celý svět," zdůraznil rovněž pontifik.

Soužití tří komunit různého vyznání podle něj "dokazuje celému světu, že spolupráce mezi různými etniky a náboženstvími k obecnému blahu je možná". Zdůraznil ale, že je pro to třeba učinit ještě více, zejména v Bosně.

Podle sčítání lidu z roku 2013 tvoří největší část populace Bosňáci, 48,4 procenta. Pravoslavných Srbů žije v zemi 32,7 procenta a Chorvatů 14,6 procenta.

Povzbudit usmíření

Před několika dny papež prohlásil, že do Bosny přijede, aby v zemi podpořil poválečný proces usmíření. Chce svou cestou také povzbudit slábnoucí katolickou chorvatskou komunitu, která tvoří zhruba 15 procent obyvatelstva. Mladí Chorvaté odcházejí kvůli špatné ekonomické a sociální situaci do zahraničí. Značná část bosenských Chorvatů má rovněž občanství sousedního Chorvatska, což jim otevírá dveře do Evropské unie.

„Vybízím vás katolíky, abyste stáli po boku svých krajanů jako svědci své víry a boží lásky a pracovali pro společnost, která kráčí k míru, soužití a spolupráci,” prohlásil papež v poselství před cestou.

Papežovu návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Obavy vzrostly, když islamisté hlásící se k radikální organizaci Islámský stát (IS) vpředvečer příjezdu Františka do Sarajeva vyzvali ke „svaté válce” na Balkánu. Podle bosenských médií je dnes v Sarajevu v pohotovosti na 5000 policistů a k nasazení jsou připraveny i vrtulníky bosenských ozbrojených sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám