Hlavní obsah

Rusko by podle Zemana mělo přistoupit k projektu Východního partnerství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Rusko by podle českého prezidenta Miloše Zemana mělo uvažovat o tom, že se stane součástí projektu Východního partnerství. Zeman to řekl českým novinářům před začátkem druhého dne jednání summitu partnerství v lotyšské metropoli Rize. Rusko dříve nabídku participace odmítlo.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman v lotyšské Rize před začátkem summitu Východního partnerství.

Článek

S odkazem na informaci od polského prezidenta Bronislawa Komorowského také Zeman poznamenal, že Rusku bylo členství nabízeno: „Rusko to tehdy odmítlo. Možná že teď toho trochu lituje.”

Rusko se k Východnímu partnerství staví velmi kriticky už od roku 2009, kdy byl projekt v Praze zahájen jako společná iniciativa EU, jejích členských zemí a  Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na summitu EU–Rusko v Chabarovsku v květnu 2009 tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyjádřil pochyby, aby projekt nebyl zaměřen proti Rusku a neupevňoval spolupráci „protirusky” naladěných zemí s EU. Měl přitom zjevně na mysli především Gruzii a Ukrajinu.

V roce 2009 tehdejší polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski rozptyloval výhrady Moskvy. Program by podle něj měl přispět k žádoucí modernizaci postsovětských republik, což je i v ruském zájmu. Sikorski to tehdy řekl během setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

„Jestli Rusko chce, může se také připojit,” řekl tehdy Sikorski s tím, že zejména Kaliningradská oblast na západě Ruska by se do programů Evropské unie měla zapojit. Vysvětlení, že iniciativa není zaměřena proti Rusku, Lavrov tehdy přijal s uspokojením.

Cílem Východního partnerství je podpora ekonomického rozvoje a spolupráce, vlády práva, rozvoje občanské společnosti i energetické bezpečnosti. Moskevští politici ale nyní často namítají právě to, že projekt je namířen vůči Rusku. Vztahy dál ochladly po posledním summitu partnerství v litevském Vilniusu, kde na podzim 2013 odmítl tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsat už dojednanou asociační dohodu.

Zeman pozval do Prahy Junckera

Zeman také v Rize pozval předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera na návštěvu do ČR.

„Slíbil, že brzo přijede, takže se těším na další setkání,” poznamenal Zeman, který se s Junckerem zná už řadu let.

Na zhruba půlhodinové schůzce Zeman podpořil záměr Komise posílit prostřednictvím fondu či souboru opatření investiční prostředí v Evropské unii. „Na druhé straně jsem se kriticky vyjádřil k myšlence evropských kvót pro imigranty,” řekl Zeman.

Anketa

Mělo by se Rusko zapojit do programu Východního partnerství EU?
Ano
68,7 %
Ne
28,4 %
Nevím
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1677 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám