Hlavní obsah

Kyjev zvažuje protiraketový štít, bojí se ruských jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajina hledá způsob ochrany před ruskými jadernými zbraněmi, řekl v rozhovoru pro agenturu Ukinform tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. Důvodem je podle jeho slov rozmisťování ruských balistických střel a strategických raket na anektovaném Krymu. Kyjev by měl proto podle Turčynova požádat své zahraniční partnery o rozmístění zbraní protivzdušné obrany.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Oleksandr Turčynov

Článek

Se „šílencem, který ohrožuje svět silným jaderným arzenálem”, si podle Turčynova Ukrajina sama neporadí. Prohlásil, že je proto nutná „součinnost a systémová koordinace všech předních zemí světa”.

„Ruské vedení vydalo pokyn rozmístit na Krymu pluk bombardérů Tu-22M3, které mohou nést rakety s jadernými hlavicemi, a tři oddíly s taktickými raketami Iskander-K a Iskander-M, také včetně jaderných hlavic. Kromě toho na okupovaném Krymu se Rusko chystá vytvořit silnou základnu pro flotilu ponorek, které mají být vyzbrojeny raketami schopnými dopravit jaderné hlavice na vzdálenost 1500 až 2000 kilometrů,” prohlásil Turčynov v rozhovoru.

Tu-22M na archivním snímku

Zmínil také, že Kyjev modernizuje své ozbrojené síly: „Posilujeme obranu před agresorem. Kromě toho, aniž bychom narušili mezinárodní dohody, obnovujeme náš raketový štít, jehož hlavním úkolem je obrana před ruskou agresí.“

Výzva k prohloubení sankcí

Podle Turyčnova to však nestačí. „Musí jít o soubor hospodářských, politických a vojenských opatření. A to včetně významného posílení společného systému ochrany před jadernou hrozbou... Nevylučuji, že kvůli obraně před jaderným nebezpečím budeme nuceni vést jednání o rozmístění prvků protiraketové obrany na ukrajinském území.”

Turčynov také vyzval k zostření sankcí uvalených na Rusko. „Domnívám se, že by stálo za to zamyslet se nad tím, zda nepřipojit k sankcím také zákaz proplouvání jeho lodí přes Bospor a odpojení ruského finančnictví od systému SWIFT.“

Podle něj ruský finanční systém platí ruský jaderný program i teroristy.

Hrozby Moskvy

Kreml vzápětí pohrozil odvetou. „Pokud se Ukrajina chystá rozmístit na svém území prvky americké protiraketové obrany, tak to lze vnímat jedině negativně. Protože to bude představovat ohrožení Ruska..., což nevyhnutelně povede k tomu, že Rusko přijme odvetná opatření, aby zajistilo vlastní bezpečnost,” varoval mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov před ruskými senátory prohlásil, že všechna tvrzení o umístění americké protiraketové obrany na Ukrajině jsou „naprosto neperspektivní, kontraproduktivní a nejsou ničím jiným než prázdnou bublinou”.

Na Krymu protivzdušná obrana i iskandery

Turčynov dodal, že Rusko už přemístilo „deset jednotek komplexů taktických raket Iskander-M, které jsou rozmístěny u obce Ščelkino (Mys Kazantip) a v Krasnopetrovsku“. Podle něj Moskva plánuje další iskandery dislokovat ve městě Džankoj a v Černomořské.

Podle tajemníka Rusko nyní opravuje krymská letiště, aby z nich mohly operovat bombardéry, jakož i infrastrukturu ve Feododosiji a v Balaklavě potřebnou pro obsluhu jaderných zbraní.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Dodal, že Rusové také posilují obranu poloostrova, kam přemístili systémy protivzdušné obrany a protiraketové obrany dalekého dosahu S-400 a krátkého dosahu Pancir-S1M, a na pobřeží rozmístili baterii s protilodními střelami Bal a K300P Bastion.

„Ty mohou být později vybaveny jadernými hlavicemi a zasahovat cíle do vzdálenosti 600 km, a tak ohrožovat značnou část plochy Černého moře,“ popsal Turčynov.

„Agrese Ruska, které okupuje naše území, a realizace ruských útočných jaderných programů na ukrajinském území přímo porušují bezjaderné postavení Ukrajiny a podmínky dohody o nešíření jaderných zbraní,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám