Hlavní obsah

Princ Charles vyrazil na místo, kde zavraždili jeho strýce

Právo, rm
Aktualizováno

Za zcela mimořádných bezpečnostních opatření zahájil v úterý čtyřdenní návštěvu Irské republiky a Severního Irska britský princ Charles. Na úvod se setkal s předákem severoirské republikánské strany Sinn Féin Gerrym Adamsem a potřásl si s ním rukou.

Foto: Darren Staples, Reuters

Princ Charles v Severním Irsku

Článek

Bezpečnostní složky avizovaly, že kolem prvního následníka trůnu vybudují „ocelový kruh“, který odrazí všechny případné útoky. Existuje totiž reálné nebezpečí – nejrůznější odštěpenecké frakce Irské republikánské armády (IRA) dosud považují monarchii za svůj cíl, a pokusí se prince napadnout.

Minulý týden irská policie objevila při několika raziích skladiště zbraní a výbušnin právě v místech, kudy budou Charles a jeho manželka Camilla, vévodkyně z Cornwallu, projíždět.

Foto: Adam Gerrard/pool, Reuters

Princ Charles (vlevo) si v Galway potřásl rukou s předákem severoirské republikánské strany Sinn Féin Gerrym Adamsem.

Pár během svého turné jako vůbec první z královské rodiny navštíví vesničku Mullaghmore v hrabství Sligo, kde IRA nastraženou bombou zabila na jachtě admirála a lorda Mountbattena, bratrance královny Alžběty, a tudíž Charlesova vzdáleného strýce. Právě tam budou bezpečnostní opatření nejpřísnější.

Dvacet útoků za rok

Podle tajné služby MI5 existují pádné důvody pro znepokojení, protože v poslední době přibývá akcí republikánů. Radikální Irové vedou s přestávkami ozbrojený boj proti Britům už déle než sto let. V roce 2014 proběhlo podle šéfa MI5 Andrewa Parkera navzdory příměří v Severním Irsku dvacet útoků, a další čtyři bezpečnostní síly zmařily.

„Princ Charles je terčem, ale máme samozřejmě obavy i o lidi, kteří by byli jakémukoli útoku nablízku,“ uvedl mluvčí britské vlády.

Lord Mountbatten se stal nejvýše postaveným členem královské rodiny, kterého IRA dokázala zavraždit. Irští teroristé jej přitom měli na mušce dlouhých dvacet let. Admirál často odpočíval ve svém letním sídle v hrabství Sligo, což se mu nakonec 27. srpna 1979 stalo osudným.

Foto: Profimedia.cz

Lord Mountbatten na fotografii z roku 1966

„Udělal strašnou chybu, že tam vůbec jezdil. A nechápu, co dělali jeho bezpečnostní poradci – jak mu mohli dovolit, aby trávil dovolenou takříkajíc na nepřátelském území,“ říká bývalý náčelník „generálního štábu“ IRA Ruairí Ó Bradáigh, dnes respektovaný politik strany Sinn Féin.

Mountbatten odmítal irskou policii, aby jej hlídala, a odvolal i patroly u své luxusní jachty Shadow V. Teroristům z IRA se pak podařilo vcelku banálně proniknout v noci na palubu a nastražit 23kilogramovou časovanou bombu.

Devětasedmdesátiletý Mountbatten zahynul ihned při výbuchu, stejně jako jeho 14letý vnuk Nicholas Knatchbull a 15letý sluha Paul Maxwell. Druhý vnuk, Timothy Knatchbull, byl pouze zraněn a přežil, den po explozi zemřela na následky zranění i 82letá lady Brabournová, která na jachtě pobývala.

Irské úřady nikdy nepřiznaly pochybení, ač je Londýn vinil z laxnosti v pátrání po teroristech.

Pachatele cvičili v Libyi

Vysoce postavený zdroj z Westminsteru sdělil deníku The Daily Telegraph, že pachatelé útoku obdrželi výměnou za složení zbraní IRA a s plným vědomím britské strany amnestii. „Irové moc dobře znají všechny pachatele. Irská policie umí skvěle vyšetřovat, ale příliš se nesnaží dostat pachatele před soud,“ uvedl zdroj.

Usvědčen byl pouze Thomas McMahon, který však byl v době výbuchu ve vazbě, takže bombu museli odpálit jeho komplicové. Dnes 67letý pachatel byl vycvičen v libyjském teroristickém táboře.

Letos v březnu také vyšlo najevo, že britská labouristická vláda rozeslala před uzavřením Velkopáteční mírové dohody hledaným teroristům takzvané „dopisy útěchy“, v nichž je ujišťovala, že nebudou stíháni za žádné konkrétní zločiny.

„Návštěva prince Charlese v hrabství Sligo je dobrým důvodem zahájit nové vyšetřování zločinu,“ poznamenala labouristická exministryně Kate Hoeyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám