Hlavní obsah

Ruský oligarcha přišel o svůj úkryt, Kambodža ho vypověděla

Phnompenh

Kambodža v neděli vypověděla ruského excentrického podnikatele v nemovitostech Sergeje Polonského, který ve vlasti čelí obvinění z miliardového podvodu na svých klientech. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Heng Sinith, ČTK/AP

Sergej Polonskij na snímku z ledna roku 2014

Článek

Kambodžské imigrační úřady oznámily, že Polonskij byl v neděli ráno místního času posazen do letadla směřujícího přes Vietnam do Moskvy. Ruského oligarchu doprovázejí zástupci ruských úřadů.

Polonskij byl zatčen v pátek pobřežním městě Sihanoukville na jihu Kambodže. Tam podle místních úřadů žil poslední dva roky s prošlým vízem.

V červnu 2013 byl podnikatel v Rusku obviněn ze zpronevěry více než 5,7 miliardy rublů (asi 2,8 miliardy Kč) osmdesáti svých klientů. Interpol umístil Polonského na seznam nejhledanějších uprchlíků podezřelých z rozsáhlých podvodů.

Kambodža v uplynulých letech Polonského odmítala vydat, protože byl stíhán i v této asijské zemi. Čelil obvinění, že v roce 2012 na Silvestra spolu se dvěma dalšími Rusy napadl posádku turistické lodi. Po tříměsíční vazbě byl propuštěn na kauci a případ byl vyřešen mimosoudním vyrovnáním.

Polonského majetek se ještě počátkem roku 2008 odhadoval na 1,2 miliardy dolarů, než s příchodem krize jeho byznys silně utrpěl. Musel mimo jiné opustit stavbu moskevského mrakodrapu "Věž federace", který měl být nejvyšší budovou svého druhu v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám