Hlavní obsah

Porošenko čelí skandálu kvůli podezřelému zisku pozemků v centru Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle Radia Svoboda zřejmě zneužil svůj vliv a dosáhl zastavení stíhání pro poškození historické zdi v centru Kyjeva. Radio Svoboda také v pořadu Schéma ukázalo, že se Porošenkovi, který patří k nejbohatším lidem na Ukrajině, podařilo získat více než hektar pozemků u Kyjevsko-pečerské lávry (klášterní komplex), která je na seznamu památek UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevsko-pečerská lávra

Článek

V roce 2012 začal Porošenko se zemními pracemi, i když šlo o pozemek v ochranné zóně vymezené UNESCO. Bagrovalo se u zdi pevnosti z 18. století, i když nynější prezident v té době neměl ani jedno ze dvou nutných povolení, která vydává památkový odbor ministerstva kultury a archeologický odbor Národní akademie věd. Akademici mu ho udělili až měsíc po začátku výkopových prací.

Ty byly kvůli tlaku památkářů v 2013 zastaveny, to už se však část obloukové zdi pevnosti zřítila. Prokurátor pečerského rajónu zahájil stíhání Porošenka, to ale bylo zastaveno 6. listopadu 2014, tedy pět měsíců po jeho inauguraci. Mluvčí kyjevské prokuratury Olena Jachnová řekla, že nebylo zjištěno žádné porušení zákona. O osm dní později Porošenko podepsal dekret umožňující obnovit stavební práce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Porošenko pod tlakem

Reportáž byla zveřejněna v době, kdy je Porošenko rok u moci a čelí rostoucí kritice, že nezbavil Ukrajinu moci oligarchů, k nimž sám patří. Stále má majetek odhadovaný na 750 miliónů dolarů (18 miliard korun).

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Porošenko, který je majitelem čokoládoven Roshen, získal pozemky v uličce Radiální v pečerském rajónu v ochranné oblasti kolem dvou památek UNESCO, jimiž jsou právě Kyjevsko-pečerská lávra a chrám svaté Sofie. V oblasti se smí stavět, ale platí tam přísná omezení.

Bezúplatný převod lukrativních pozemků.

Pozemky získal za podivných okolností doslova za hubičku. Pomohl mu je opatřit podnikatel Ihor Kononěnko, který je považovaný za prezidentovu šedou eminenci.

V roce 2009 ale byl členem kyjevského magistrátu a spojencem bývalého starosty Leonida Černovetského. Ten nechal odhlasovat, aby pozemky v Radiální, jejichž hodnota se odhaduje na 625 miliónů korun, byly převedeny bezúplatně na Kononěnkovu společnost. Posléze byly dál převedeny na Kononěnka a Porošenka.

Kononěnko o nemovitosti projevoval zájem už v roce 2003 a stál u zrodu společnosti s ručením omezením Zelenbudservir-K, která se měla starat o státní pozemky okolo chrámu svaté Sofie a Kyjevsko-pečerské lávry. V Radiální ale hned vybudoval skleníky, na jejich místě byl později postaven Kononěnkův dům s tenisovými kurty.

Firma Zelenbudservis-K byla těsně svázána s oběma hlavními protagonisty. Ve firmě byla mimo jiné Kononěnkova sestra a Porošenkův politický poradce.

Porošenko se k obviněním odmítl vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám