Hlavní obsah

Třetina Rusů se obává americké okupace

Moskva

Téměř třetina Rusů se obává invaze a okupace své země Spojenými státy americkými. Vyplynulo to z průzkumu centra Levada mezi 1600 lidmi ve 46 ruských regionech.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na Rudém náměstí v Moskvě. Po jeho levici je ministr obrany Sergej Šojgu, po pravé ruce velitel pozemních sil Oleg Saljukov.

Článek

Průzkum z minulého měsíce ukázal, že 31 procent oslovených se domnívá, že USA představují vojenskou hrozbu, která chce Rusko uchvátit.

Téměř polovina – 48 procent – má za to, že Američané úmyslně staví překážky rozvoji Ruska, a 40 procent věří, že USA chtějí ovládnout ruskou ekonomiku.

Na otázku, kdo by mohl být vítězem případného vojenského konfliktu, uvedlo 33 procent lidí, že Rusko. Ve vítězství USA a NATO věří jen pět procent, zatímco 52 procent souhlasilo s tvrzením, že „taková válka nemůže mít vítěze“.

Jak dále upozornil britský server The Daily Telegraph, čtvrtinu respondentů neznepokojuje připravenost Ruska nasadit jaderné zbraně. Před časem se objevily spekulace, že prezident Vladimir Putin byl připraven povolat do bojové pohotovosti jaderné síly, aby zajistil anexi Krymu provedenou před rokem. Kreml ale vzápětí zprávu popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztahy USA–Rusko jdou ke dnu

Svět je blíž jaderné zkáze než za studené války. Toto mrazivé resumé expertů provází dramatický propad vztahů USA s Ruskem po anexi Krymu a podpoře...

Výběr článků

Načítám