Hlavní obsah

Progress se řítí k Zemi, shoří i s dvěma tunami zásob

Ruská nákladní vesmírná loď Progress M-27M, nad níž řídící středisko v Kazachstánu ztratilo kontrolu minulý týden krátce po vzletu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), v pátek spadne do atmosféry a shoří. Její zbytky, které dopadnou na Zemi, by měly skončit v moři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská kosmická loď Progress nekontrolovaně rotuje vesmíremVideo: Reuters

 
Článek

Loď, kterou na oběžnou dráhu vynesla raketa Sojuz, vezla pro posádku ISS 2,5 tuny zásob i kolekci předmětů, jejichž dopravení na stanici mělo být připomínkou 70. výročí vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem. Nerozevřely se jí však antény radarové navigace a bez spojení volně rotuje prostorem, přičemž pomalu padá.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos ve středu ohlásila, že očekává „konec existence“ lodi někdy mezi pátečními 03:23 a 13:55 hodin SELČ. „Pouze několik malých částí by mohlo dopadnout na povrch naší planety,“ uvedla.

Trosky by měly skončit v moři, a ne na pevnině, zřejmě u amerického kontinentu nebo u jihovýchodní Asie. „Pravděpodobnost, že by to někoho udeřilo, je titěrná,“ citoval server BBC specialistku Cathleen Lewisovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start ruské nákladní lodi Progress M-27MVideo: Reuters

Znepokojující nehoda

Roskosmos vyčíslil ztrátu na 2,59 miliardy rublů (1,2 miliardy korun) a úřady už zřídily zvláštní komisi, která má příčiny nehody objasnit.

Podobně skončil v roce 2011 jeden z předchůdců Progressu, když se zřítil krátce po startu na Sibiři. Tehdy havárii způsobila výrobní chyba u nosné rakety Sojuz.

Ruští odborníci sledují potíže Progressu s nemalým znepokojením, uvedla ve středu rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jde totiž o prakticky identickou verzi kosmické lodi s tou, která se používá k pilotovaným letům.

Jak upozornila ČTK, v moskevských médiích se objevují spekulace, že nehoda ovlivní harmonogram dalších startů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) včetně pilotovaných letů.

Šestičlenná rusko-americko-italská posádka ISS bez zásilky, kterou Progress vezl, vydrží do příští dodávky, která by se měla uskutečnit 19. června. Do té doby se ale podle agentury Interfax musí její členové uskrovnit a šetřit vodou, hygienickými prostředky, léky a současně dostali nařízeno, aby prodloužili životnost dosluhujících součástek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám