Hlavní obsah

Noční vlci z Kaliningradu vjeli do Polska

– Varšava • Aktualizováno
Právo, Novinky, PM, mhr

Klub motorkářů z ruské Kaliningradské oblasti se v sobotu v Polsku zúčastnil vzpomínkového obřadu. Jde také o členy klubu Noční vlci. Nejedná se ale o stejnou skupinu, která v sobotu za pozornosti médií vyrazila z Moskvy navzdory tomu, že její členové nemají víza pro Schengenský prostor. Vlci z Kaliningradu potřebné dokumenty od Poláků získali.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šéf Nočních vlků Alexander Zaldostanov chce do Polska také, ale vízum nemá.

Článek

Obřadu u památníku padlým rudoarmějcům ve východopolském Branievu nedaleko hranic se v sobotu zúčastnilo zhruba 500 ruských občanů. Bylo mezi nimi asi 200 motorkářů z Kaliningradské oblasti včetně vůdce klubu Noční vlci Kaliningrad.

Noční vlci, kteří se netají svou podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, na sebe v uplynulých týdnech upoutali pozornost, když ohlásili svoji jízdu přes Bělorusko, Polsko, Českou republiku a Rakousko do Berlína, kde chtějí oslavit 70. výročí vítězství sovětské armády nad německou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Noční vlci vyrazili z Moskvy na BerlínVideo: Reuters

Moskva zmíněné země požádala, aby akci oficiálně zajistily. Polsko i Česká republika to odmítly, předtím navíc polská premiérka Ewa Kopaczová i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) označili akci za provokaci. [celá zpráva]

Praha upozornila, že motorkáři si mohou požádat o víza jako každý turista. Jelikož tak ale do pátku neučinili, byl by už problém dokumenty včas vydat. Polsko zašlo dál, když skupinovou jízdu vlků zakázalo z bezpečnostních důvodů. [celá zpráva]

Požádali včas a vízum dostali

Jiné tři skupiny ruských motorkářů i historického autoklubu z Kaliningradské oblasti, které se chtějí zúčastnit oslav v Berlíně a s dostatečným předstihem požádaly polskou stranu o víza, ovšem povolení dostaly. To se týká i skupiny, která dorazila v sobotu do Branieva.

Na cestu se ovšem vydali i motorkáři z Moskvy. „Nic nás nezastaví, ani počasí, ani polské ministerstvo zahraničí. Do Berlína dorazíme stejně jako před 70 lety naši dědové osvobozující Evropu od nacismu,“ prohlásil šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov. Současně ale přiznal, že on sám vízum nemá. Jiní členové ale prý ano a přes Polsko projedou samostatně. [celá zpráva]

Sobotka: Budou mít problém cestu uskutečnit

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) budou mít Noční vlci kvůli zakázanému průjezdu Polskem velký problém svoji plánovanou cestu uskutečnit.

„My jsme vzali na vědomí, že Polsko průjezd motorkářů zakázalo. A pokud se dobře podívám na mapu, tak přemýšlím, kudy by se k nám ti motorkáři mohli dostat, když přes Polsko neprojedou. Nepředpokládám, že by do Česka mířili přes Ukrajinu,“ řekl novinářům v neděli Sobotka v Javoříčku na Olomoucku.

Pokud přece jenom Polskem projedou a zamíří do Česka, tak budou muset podle Sobotky získat povolení úřadů a dodržovat české zákony.

„Ministerstvo zahraničí požádalo o dodání podrobností od organizátorů (jízdy motorkářů) a uvidíme, jestli stihnout vyřídit potřebné formality,“ dodal premiér.

Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes území České republiky tudíž musejí ruští motorkáři podat sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám