Hlavní obsah

Itálie čelí přílivu deseti tisíc ilegálních migrantů, pomáhá jim počasí

– Řím

Více než 10 tisíc běženců se během posledních šesti dnů dostalo po moři do Itálie. Stovky dalších k italským břehům dál připlouvají, oznámila v pátek podle agentury AFP italská pobřežní stráž. OSN uvedla, že riskantní cestu z Afriky do Evropy letos už zaplatilo životem téměř tisíc migrantů.

Foto: ČTK/AP

Afričtí běženci na moři u břehů Itálie

Článek

Italská pobřežní stráž a agentura Frontex, která má na starosti ochranu vnějších hranic Evropské unie, dostaly jen během čtvrtka do bezpečí čtyři nafukovací čluny a rybářský škuner. Nacházelo se na nich celkem 574 lidí, kteří byli následně přepraveni na Sicílii. V pátek na ostrov dorazilo kolem 300 migrantů, mezi nimiž bylo 45 žen a 23 dětí.

K náporu běženců přispívá kromě občanské války v Libyi také dobré počasí panující v posledních dnech nad Středozemním mořem.

Přes 900 obětí

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek podle agentury ANSA oznámil, že letos při pokusu o překonání Středozemního moře na cestě do Evropy už zahynulo kolem 950 azylantů.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International odhaduje, že za první tři letošní měsíce se ve Středozemním moři utopilo téměř 900 uprchlíků. To je padesátkrát více než ve stejném období loňského roku, kdy organizace zaznamenala 17 mrtvých.

V sicilském Trapani zatkli v pátek 41letého Nigerijce kvůli pašování lidí. Na základě svědeckých výpovědí byl obviněn z toho, že řídil loď, která se převrhla u libyjských břehů a o život přitom zřejmě přišlo 41 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám