Hlavní obsah

AI: Ukrajinští povstalci popravili zajaté ukrajinské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) uvedla, že má důkazy o popravě čtyř ukrajinských vojáků zajatých separatisty. Získala svědectví o zabití jednoho a videa, která ukazují tři vojáky živé v zajetí a pak jejich mrtvá těla v márnici.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci zajatí separatisty při bojích o Doněck. Archivní snímek

Článek

„Tato tvrzení musejí být rychle, důkladně a nestranně vyšetřena. Pachatelé musejí být stíháni u nezávislých soudů, které uznávají úřady,“ uvedl podle BBC tajemník ředitele AI po Evropu a Střední Asii Denis Kirošev.

Amnesty získala video, kde jsou tři vojáci v zajetí, a další záznam, na němž jsou jejich těla v márnici. Na hlavách a hrudích mají průstřely.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svědci uvedli, že jeden vládní voják byl zastřelen z blízkosti velitelem separatistů. Obvinění se objevila krátce poté, co jeden velitel separatistů řekl ukrajinskému listu Kyiv Post, že osobně zabil patnáct zajatých ukrajinských vojáků.

Jeden z poradců separatistů řekl loni BBC, že popravují v okupovaných oblastech, aby předešli chaosu.

Obě strany konfliktu jsou obviňovány organizacemi na ochranu lidských práv, že porušují lidská práva a dopouštějí se válečných zločinů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám