Hlavní obsah

Museli jsme to odvysílat, přiznal reportér. Zabitá desetiletá holčička v Doněcku neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

O zabití desetileté dívky v Doněcku po ostřelování ukrajinskou armádou informovala ke konci března tisková agentura separatistů DAN. Reportéři britské televize BBC se vydali na místo, aby zjistili více. O těle však nikdo neví. Jeden z místních novinářů vypověděl, že zpráva byla smyšlená a zveřejněná na příkaz povstaleckých úřadů.

Foto: Reuters

Obyvatel Doněcku míjí zničený obchod.

Článek

„Desetiletá dívka zemřela při dělostřelecké palbě ve čtvrti Petrovskij ve městě Doněck,“ ohlásilo 24. března velitelství sil samozvané Doněcké lidové republiky. Informaci reportérce BBC News Natalji Antelavové o dva dny později zopakoval mluvčí povstaleckých sil. Na dotaz, zda by mohl poskytnout podrobnosti nebo kontakt na rodinu uvedl, že to “za žádných okolností“ neudělá, protože jde o lidskou tragédii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Reportérka se vydala na místo, kde měla být dívka zabita. Místní lidé jí potvrdili, že o tom slyšeli z televize, ale nevědí, kde se to mělo stát. Dvě ženy nezávisle na sobě vypověděly, že ani neslyšely žádnou střelbu.

Neexistuje

Antelavová se tedy vypravila do márnice. Tamní úředník jí řekl, že o žádném těle desetileté dívky neví. Na dotaz, zda se sem přivážejí těla obětí, odpověděl, že většinou ano. Pak podotkl, že tělo mohlo být převezeno jinam. Na otázku, kde by to mohlo být, odvětil: „Nevím nic“.

Reportérka se následně vydala na novinářskou prohlídku organizovanou povstaleckými úřady. Byli tam i místní novináři. Když se jednoho z nich zeptala, zda náhodou nepřipravoval zprávu o zabití školačky, řekl jí přímo: „Ta holčička neexistuje“.

„Ona neumřela?“ ptala se dál reportérka. „Ne,“ zněla odpověď. „Co tím myslíte? Vysílali jste to,“ odvětila žena. „Museli jsme to vysílat,“ řekl muž a odešel.

Video je možné zhlédnout zde.

Separatisté na konci března informovali o zabití celkem tří dětí na různých místech včetně 14letého chlapce u Horlivky. O osudu zbylých dvou se BBC nezmiňuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám