Hlavní obsah

Malajsijský boeing sestřelil Buk, domnívají se nizozemští vyšetřovatelé

– Amsterdam

Loňský pád malajsijského Boeingu 777 na východní Ukrajině zřejmě způsobil zásah protileteckou raketou ze systému Buk. Nizozemští vyšetřovatelé to považují za nejpravděpodobnější, ale ne jedinou verzi, uvedli v pondělí. Pro její potvrzení hledají svědky.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Kus boeingu v Petropavlivce

Článek

„Verze s Bukem je tou hlavní,” prohlásil mluvčí nizozemské prokuratury Wim de Bruin, ale hned dodal: „Stále je více než jeden scénář a kolem toho, který se týká střely z Buku, je mnoho nezodpovězených otázek, proto jsme vznesli žádost (o výpovědi svědků).”

Nizozemští vyšetřovatelé proto v prohlášení uvedli, že hledají „svědky, kteří mohou informovat o převozu raketového systému Buk, o jeho posádce a palbě z něj v oblasti Donbasu”.

Oficiální předběžná zpráva nizozemských vyšetřovatelů z loňského září jako příčinu katastrofy uvedla zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií”. Ačkoli přímo nezmiňuje protiletadlovou střelu, tak takový závěr podle analytiků ze zmíněné formulace vyplývá.

V uplynulých týdnech média s odvoláním na zdroje mezi vyšetřovateli informovala, že analýzy ukazují na použití ruského systému Buk. Dřívější nepotvrzené zprávy uváděly, že střela byla vypálena z území ovládaného proruskými separatisty.

Moskva podíl na sestřelení letadla opakovaně odmítla.

Pád stroje nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám