Hlavní obsah

Porošenko odvolal oligarchu Kolomojského z funkce gubernátora

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil vlivného oligarchu Ihora Kolomojského úřadu dněpropetrovského gubernátora. O kroku, kterým vyvrcholil ostrý kompetenční spor, informovala v úterý prezidentská kancelář. Kolomojskyj údajně odstoupil na vlastní žádost, dekret o rezignaci prý Porošenko podepsal v jeho přítomnosti.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Prezidentský dekret o uvolnění Kolomojského neuvádí žádný důvod rezignace. Kolomojskyj patří k nejbohatším ukrajinským podnikatelům a zároveň nejvlivnějším politikům na východě země. Po vypuknutí proruského povstání se postavil pevně na stranu Kyjeva a podpořil proevropskou orientaci Ukrajiny. Jeho odvolání může vládě oslabit pozici v klíčovém regionu sousedícím se separatistickým Donbasem.

„Dněpropetrovská oblast musí zůstat pevností na východě, musí ochránit mír a klid pro občany,“ uvedl Porošenko podle prezidentské kanceláře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Donbasu Kolomojskyj vytvořil dobrovolnický prapor, který bojuje proti vzbouřencům mimo oficiální armádní struktury. Podle kritiků Kolomojskyj zneužívá svého vlivu k posílení svých podnikatelských pozic.

Spor o státní akciovou společnost UkrTransNafta

Do střetu s Porošenkem se Kolomojskyj dostal v okamžiku, kdy Kyjev provedl reformu státní ropné společnosti UkrTransNafta. Miliardář v ní má menšinový podíl, ale díky svému vlivu prosadil do vedení firmy své stoupence. Když parlament přijal zákon o změně fungování státních akciových společností, Kolomojskyj o svůj vliv přišel. Oligarcha do sídla UkrTransNafty vyslal své oddíly, které objekt krátce obsadily.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Oligarcha Ihor Kolomojskyj

Porošenko řekl, že napříště nedovolí oligarchům, aby si pořizovali soukromé milice operující mimo oficiální vojenské struktury: „V zemi nebude ani jeden gubernátor, který by měl k dispozici soukromou armádu. Tečka.“

Po odvolání Kolomojského podal demisi podle agentury Unian i jeho zástupce.

Porošenko podle listu Ukrajinska pravda rovněž podepsal zákon, který vrací státu kontrolu nad dalším podnikem UkrNafta, rovněž nakrátko ovládnutým oligarchovými ozbrojenci.

Rusko chce zkonfiskovat Kolomojského majetek

Ruští poslanci podle středečního vydání listu Izvestija požádali generálního prokurátora a šéfa federálních vyšetřovatelů, aby prověřili, zda Kolomojskyj nemá podíl i v ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz, jejichž klíčovým vlastníkem se jeví Roman Abramovič, a popřípadě tyto akcie zkonfiskovali a znárodnili.

„Kolomojského podnikání musí být vykořeněno z Ruska, protože je to otevřený nepřítel naší země, všeho ruského, přátelství národů. Kolomojskyj je nacionalista, který financuje (nacionalistickou bojůvku) Pravý sektor, označenou v Rusku za teroristickou,” řekl listu jeden ze zákonodárců Valerij Raškin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám