Hlavní obsah

Americká a polská armáda cvičí s patrioty protivzdušnou ochranu Varšavy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sochaczevu nedaleko Varšavy odstartovalo v sobotu společné polsko-americké cvičení protivzdušných sil v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). Při manévrech byl nasazen i protiraketový systém Patriot.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Plukovník Greg Bradley, velitel 5. praporu 7. pluku protivzdušné obrany USA

Článek

„Armáda USA během manévrů zaměřených na ochranu polského hlavního města nasadila protiraketový systém Patriot vybavený poprvé nejen cvičnými, ale i bojovými hlavicemi,” uvedla v neděli televize TVN24 s odvoláním na informace od plukovníka Grega Bradleyho ze 7. pluku protivzdušné obrany USA.

Přes 100 amerických vojáků a 30 vojenských vozidel s protiraketovým systémem Patriot dorazilo během tří dnů do Polska z 1200 kilometrů vzdáleného německého města Kaiserslautern, kde mají stálou základnu.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polští a američtí vojáci s mobilním raketovým systémem Patriot

V Sochaczevu s nimi cvičí rychlé nasazení systému Patriot i vojáci z 3. Varšavské brigády protivzdušné obrany.

Protivzdušná obrana z dob SSSR

„Současný systém polské protivzdušné obrany je zastaralý, skládá se především z raket vyrobených v bývalém Sovětském svazu, a to ještě v minulém století. Rozhodně není schopný účinné reakce na ohrožení balistickými střelami,“ uvedl Mariusz Cielma ze serveru Dziennik Zbrojny.

„Polsko-americké cvičení probíhá v době, kdy konflikt na východě Ukrajiny vyvolává obavy z narušení regionální bezpečnosti. Je odpovědí na to, co se děje na východě Evropy,“ uvedl polský ministr obrany Tomasz Siemoniak, který v neděli sledoval průběh cvičení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám