Hlavní obsah

Ukrajina zahájila tažení proti oligarchům, noční výstup rozhoupal křeslo pod Kolomojským

Právo, Michael Švec

Proces „deoligarchizace“ byl zahájen. Tak ukrajinský politolog a nezávislý poslanec Taras Černovil pro server From-UA.com komentoval dění kolem Ihora Kolomojského (52), oligarchy a gubernátora Dněpropetrovské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Majetek Ihora Kolomojského odhadl časopis Forbes na tři miliardy dolarů (zhruba 76 miliard korun).

Článek

Spor, který přerůstá ve střet mezi miliardářem a centrálními úřady, se točí kolem strategické firmy UkrTransNafta. Ta zajišťuje tranzit ropy po ukrajinském území. Majoritu ve firmě skrze koncern Naftohaz drží stát, jenže v jejím vedení seděli lidé minoritního akcionáře Kolomojského.

Poslanci ve čtvrtek schválili zákon, který snížil kvorum pro svolání valné hromady ze 60 na 50 procent. Dozorčí rada týž den z čela UkrTransNafty odvolala ředitele Oleksandra Lazorka a vedením firmy pověřila Jurije Mirošnyka.

Lazorkovo odvolání inicioval ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn pro podezření, že z firmy vyvádí peníze do struktur spojených s Kolomojským.

Situaci řešil ministr

Jenže Lazorko podle serveru Ukrajinska pravda odmítl opustit kancelář v kyjevském sídle firmy, nového šéfa do ní prý dostali až přivolaní „muži v civilu“.

Dramatická situace vyvrcholila v noci, kdy na místo dorazil oligarcha. „Kolomojskyj přišel osobně v doprovodu ozbrojenců s automaty do kanceláře státní firmy, aby z ní vypudil nového šéfa a silou vrátil svého manažera Lazorka, který Kolomojskému platil stamilióny za ulitou ropu,“ napsal na Facebooku Serhij Leščenko, poslanec Bloku Petra Porošenka.

Situaci poté přijel osobně řešit ministr Demčyšyn. Ten ale popřel, že by se po budově pohybovali ozbrojení lidé. K sídlu firmy se sjeli novináři, jimž evidentně rozrušený gubernátor řekl, že ji obsadili „ruští diverzanti“, a zároveň vulgárně napadl reportéra Radia Svoboda.

„Jestli si Petro Porošenko a Arsenij Jaceňuk myslí, že tenhle člověk může zastupovat výkonnou moc, pak mám otázku: čím se liší od Viktora Janukovyče a Mykoly Azarova?“ reagoval na Kolomojského noční výstup Mustafa Najem, poslanec a známý novinář, který byl mezi iniciátory proevropských protestů na podzim 2013.

Domluvili se na auditu

Agentura Unian a stanice 1+1, které patří právě Kolomojskému, v pátek informovaly, že se do Dněpropetrovské oblasti kvůli možným nepokojům spojeným s gubernátorovým odvoláním stahují posily z řad Národní gardy. Její velení to ale odmítlo.

Odpoledne pak gubernátor řekl Ukrajinské pravdě, že se mu s prezidentem a premiérem podařilo spornou situaci vyřešit – v UkrTransNaftě má proběhnout nezávislý audit.

Kolomojskyj patří do trojice nejbohatších ukrajinských oligarchů. Loni se postavil na stranu revoluce a financuje i dobrovolnický prapor Dnipro-1.

„Už jsme si zvykli, že Ukrajina je do jisté míry oligarchickým státem. Situace kolem Kolomojského a také čtvrteční zákon, kvůli němuž Achmetov a další oligarchové ztrácejí kontrolu nad jistými odvětvími, ale ukazuje na to, že první etapa deoligarchizace začala,“ komentoval to poslanec Čornovil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám