Hlavní obsah

Granáty neházejte do popelnic, vyzvalo občany Srbsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbská vláda požádala obyvatele, aby nevyhazovali ruční granáty a munici do odpadků. V zemi se zpřísnily podmínky držení zbraní a mnozí se snaží zbavit se munice tou nejjednodušší cestou, i když platí zbraňová amnestie. Úřady se proto snaží předejít nešťastným událostem, napsala agentura Reuters.

Foto: Policie ČR

Při obdobné zbraňové amnestii v ČR odevzdal jeden občan i minometný granát. Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé sedmimiliónového Srbska mají od války v Jugoslávii ze začátku 90. let minulého století podle odhadů ukryté statisíce zbraní. Další milión jich je oficiálně zaregistrovaných.

Srbský parlament v souvislosti s nárůstem zločinnosti minulý měsíc zpřísnil pravidla ohledně držení střelných zbraní. Zájemci o ně musejí podstoupit zdravotní kontrolu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do 4. června byla vyhlášena amnestie a lidé mohou zbraně odevzdat na policii. Pokud je potom budou držet bez povolení, hrozí jim až pět let vězení. Nicméně kvůli obavám, že lidé zvolí nejjednodušší cestu a zbraně hodí do běžného odpadu, je ministerstvo vnitra žádá, aby místo toho zavolali policii, která už si s nechtěnými kousky poradí.

„Netušíme, kolik kusů (zbraní) lidé drží bez povolení. Odhady se pohybují mezi 200 000 a 900 000 kusy, takže čím více se nám podaří získat díky amnestii, tím lépe,” řekl agentuře Reuters jistý policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám