Hlavní obsah

Evropa by měla mít společnou armádu, prohlásil šéf EK Juncker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker se vyslovil pro vytvoření společné evropské armády. V rozhovoru pro nedělní vydání německého nedělníku Welt am Sonntag řekl, že společná armáda by Rusku ukázala, že to Evropská unie s obranou svých hodnot myslí vážně.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

O potřebě společné evropské armády se hovoří dlouhá léta. Jejím zastáncem je i nynější šéf unijní exekutivy. "Evropská armáda není od toho, aby byla hned nasazena. Ale společná armáda Evropanů by Rusku dala najevo, že to s obranou hodnot Evropské unie myslíme vážně," řekl Juncker.

"Taková armáda by nám pomohla utvářet společnou zahraniční a bezpečnostní politiku a společně brát na vědomí zodpovědnost Evropy ve světě," vyložil Juncker. Evropská armáda by však podle něj neměla představovat konkurenci NATO.

Vizi vytvoření evropské armády v budoucnu zastává například i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, připomíná agentura DPA. Minulý měsíc však ministryně zdůraznila, že není uskutečnitelná krátkodobě. Je ale přesvědčená, že její vnuci už budou žít ve "Spojených státech evropských", které budou mít i svou armádu.

Anketa

Souhlasili byste s vytvořením jednotné evropské armády?
Ano
55,5 %
Ne
42,7 %
Nevím
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4784 čtenářů.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

EU schválila plán investic za 315 miliard

Celkem 315 miliard eur investic chce Evropská unie získat pro své ekonomiky v příštích třech letech na základě plánu, který ve čtvrtek schválil unijní summit...

Výběr článků

Načítám