Hlavní obsah

Kyjev nechce stáhnout těžké zbraně, dokud nepřestane ostřelování

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ukrajinští vojenští představitelé v pondělí podle BBC uvedli, že nemohou začít stahovat těžké zbraně, dokud čelí palbě separatistů. Ta trvá i týden po vyhlášení příměří. Doněčtí separatisté v noci na pondělí potvrdili, že těžké zbraně začnou skutečně stahovat v úterý.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruští povstalci na tanku na předměstí Doněcku

Článek

Mluvčí armády Anatolij Stemach uvedl, že separatisté stále pokračují v ostřelování pozic vládních sil. Ty proto nemohou stáhnout těžké zbraně: "Jsme v první etapě předběžných podmínek, a tou je úplné přerušení palby. Jakmile teroristé přestanou s palebnými přepady našich postavení, naplníme druhou variantu. Dosud ale k přerušení palby nedošlo."

Mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov upozornil, že podle minských dohod má stažení těžkých zbraní z fronty následovat poté, co zmlknou zbraně. "Dosud pokračuje ostřelování ukrajinských pozic, a tak zatím není stažení těžkých zbraní možné," řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Štáb protiteroristické operace ATO uvedl, že se sice počet útoků snížil, ale i v noci separatisté použili jednou dělostřelectvo a znovu útočili u Šyrokyna na březích Azovského moře.

Separatisté avizují stažení 

Podle nedělního prohlášení tiskového mluvčího protiteroristické operace ATO Andrije Lysenka mělo stahování začít v neděli. [celá zpráva]

Separatisté jej posunuli na úterý. „Výsledkem dvoudenní práce centra kontroly a koordinace je vypracování plánu stažení těžkých zbraní. Vytyčily se hranice bezpečných zón. Stahování začne 24. února a nesmí skončit později než za čtrnáct dní stažením ukrajinské techniky do 50 km,“ řekl jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin agentuře Interfax.

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté na Ukrajině ukázali ukořistěnou technikuVideo: NDR

Šéf ukrajinského Speciálního centra pro otázky koordinace příměří generál Oleksandr Rozmaznin řekl televiznímu Kanálu 5, že takovým prohlášením bude věřit až poté, co Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)  zdokumentuje toto stažení: „K velkému smutku, dokonce i lidé, kteří v Minsku podepsali tyto dohody, nepřispívají k tomu, aby se naplnily.”

Separatisté posilují i Mariupole

Podle vojenského analytika a poslance Dmytra Tymčuka separatisté místo toho, aby zbraně stahovali, je jen přesouvají na jih.

„Protivník pokračuje v přesunu taktických rezerv do oblasti obce Bezymennoje. Během posledních 24 hodin byl potvrzen přesun 350 lidí, 15 nákladních vozů, dvaceti kusů obrněné techniky včetně šesti tanků.“

Zmínil, že tanky byly nasazeny i do útoků na obec Šyrokyno. [celá zpráva]

Další uskupení se podle něj soustřeďují jižně od Doněcku v oblasti Stepove-Hranitne, kam dorazily 122mm houfnice 2S1 Gvozdika a 152mm houfnice 2S3 Akacija. Přesuny armáda prý zaznamenala i v samotném Doněcku a také v Ilovajsku a v Alčevsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám