Hlavní obsah

Maďaři protestovali proti ruskému prezidentovi Putinovi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V předvečer návštěvy ruského prezidenta Vladimíra Putina v Budapešti se v maďarské metropoli konal protestní pochod pod heslem Putin ne, Evropa ano. Zúčastnilo se ho asi 1500 lidí.

Foto: MTI

Demonstrace v centru Budapešti proti návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina

Článek

Protestující skandovali hesla „Nebudeme opět ruskou kolonií“ nebo „Orbáne zmiz a vezmi s sebou i Putina“ či „Ruce pryč od Ukrajiny“. Lidé drželi v rukou vlajky Evropské unie, ke shromáždění promluvila také Ukrajinka žijící na Krymu.

Pochod zorganizovalo občanské hnutí Human Platform a směřoval symbolicky od Východního nádraží (Keleti pályaudvar) k Západnímu nádraží (Nyugati pályaudvar). „Jsme proti přibližování naší země k Rusku a vzdalování se od Evropy,“ prohlásila studentka Éva, která se pochodu zúčastnila.

Foto: MTI

Protest proti ruskému prezidentovi Putinovi v maďarském hlavním městě Budapešti

„V uplynulých letech se politika Viktora Orbána stále více přibližuje k Putinově politice, čímž se Maďarsko vzdaluje od Evropy,“ uvedlo hnutí Human Platform ve svém prohlášení. „Protestujeme proti spojenectví Orbána s Putinem, který vraždí novináře, aktivisty, omezuje svobodu shromažďování, slova a začal válku proti Ukrajině,“ uvedlo hnutí.

Foto: MTI

Protest proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi

Účastníkům pochodu vadí také dostavba jaderné elektrárny Paks. Ruská federace totiž Maďarsku poskytla na dostavbu dvou bloků úvěr. „Orbán tím zadlužil i příští generace Maďarů,“ tvrdí hnutí. „Problematická Evropská unie je stokrát lepší spojenec Maďarska než Putinova diktatura. Nedopusťme izolaci Maďarska,“ vyzvali organizátoři protestu.

Město se připravuje na návštěvu prezidenta Ruské federace zvýšenými bezpečnostními opatřeními. Na trase příjezdu kolony s ruským prezidentem se například přivařily všechny uzávěry kanálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám