Hlavní obsah

Lékaři v ukrajinské Horlivce zašívají rány rybářským vlascem

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice v Horlivce na východě Ukrajiny po nekonečném bombardování města přeplnili ranění. Zdravotnický materiál začíná docházet, podle doktora Michaela Roesche, chirurga Lékařů bez hranic, se na šití ran občas používá rybářský vlasec.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Pacientky v nemocnici v ukrajinské Horlivce

Článek

„Minulý týden sem denně přiváželi 60 raněných. Máme jeden funkční operační sál. Před třemi dny jsme ale museli přestat s chirurgickými zákroky. V nemocnici neteče voda, není tedy možné cokoli sterilizovat. Raněné jen stabilizujeme a operujeme jen ty nekritičtější případy,“ uvedl.

Poslední dny v Horlivce popsal jako „mimořádně intenzivní“. „Jsem chirurg, ale v životě jsem neviděl tolik lidí s amputovanými končetinami. Lidé jdou jen nakoupit a o hodinu později už nemají nohy. Místní dělají jednu nebo dvě amputace denně, přestože předtím se s válečnou chirurgií nesetkali,“ napsal.

Podle Roesche se místní zaměstnanci snaží být odvážní a klidní, ale hluboko v sobě jsou na pokraji zoufalství. „Cítí se opuštění celým světem. Nepůsobí tu žádná organizace kromě Lékařů bez hranic. Lidé zoufale čekají na znamení, že na ně svět nezapomněl,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám