Hlavní obsah

Na židovském hřbitově ve Francii někdo znesvětil stovky náhrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na židovském hřbitově v Sarre-Union na východě Francie někdo znesvětil stovky náhrobků. Francouzský premiér Manuel Valls to označil za odporný a antisemitský čin, informovala v neděli agentura AFP. O „hanebném činu” nejdřív informoval ministr vnitra Bernard Cazeneuve, který ho rovněž co nejpříkřeji odsoudil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Republika nebude tolerovat tuto novou ránu, která ničí hodnoty sdílené všemi Francouzi," prohlásil Cazeneuve, aniž upřesnil podrobnosti. ”Učiníme vše pro to, abychom identifikovali, zadrželi a předali spravedlnosti autora či autory tohoto hanebného činu," ujistil Cazeneuve.

Podobně se poté vyjádřil i Valls. „Je to odporný a antisemitský čin, urážka památky. Bude učiněno vše pro vypátrání odpovědných osob," napsal Valls na svém twitterovém účtu.

Podle AFP to není poprvé, co se stal židovský hřbitov v Sarre-Union terčem znesvěcení. V roce 1988 tam někdo povalil asi šedesátku náhrobků a v roce 2001 bylo zpustošeno 54 hrobů.

Čin se stal více než měsíc po pařížských atentátech, při nichž se terčem útoku stal i košer obchod. Cazeneuve se dnes vydal do Kodaně, aby tam uctil oběti víkendových útoků, při nichž byli zabiti dva lidé včetně člena ochranky synagogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám